RSS Feed

Brewdog Mix: 5 A.M. Saint

mars 28, 2012 by martin

Ikväll så tar den underbara miniserien om Brewdog’s magiska kvartett slut. Det var en liten uppstäcksresa som tog fart redan i första avsnittet med luriga och dynamiska Dogma som verkligen förvånade med sin dynamik. Andra delen introducerade den påstått galna, sinnesomvälvande Chaos Theory som i själva verket var en ljuvlig IPA med svala lagerkänningar. Den näst sista delen bjöd in till paradoxer och självinsikt då Alice Porter äntrade scenen och för evigt ändrade min egen syn på porteröl.
Nu står jag här inför slutet lite nerdigt pirrig – nästan som inför den sista delen i en filmserie eller sista avsnittet i en riktigt bra TV-serie. Vad skall slutet bjuda på? Kommer jag att bli besviken? Har jag upplevt serien i rätt ordning?

Brewdogs helgon porlar fint på väg ner i glaset och bygger så sakteliga upp en vacker krona med ett lite mörkgult skum som får mig att tänka på citronfromage.
Näsan bekräftar att detta är en öl som jag kommer att gilla – en härlig doft av blommor, fläder och citrus slår emot mig när jag stoppar näsan i glaset.
Jag får svårt att slå bort associationerna till Punk IPA och en första smak ger kvitto på att de är närbesläktade. Jag känner en tydlig, ren beska tillsammans med en ganska kraftig blommighet. 5AM Saint lämnar kvar en distinkt beska i munnen och en nästan parfymerad blomsmak.
Nästa mun låter jag rulla runt i munnen ordentligt och nu framträder en mer parfymerad flädersmak med citron som följeslagare. I eftersmaken känner jag en klar blommighet och en lagom stark beska som sitter kvar fint i kinderna.
En helt vanlig klunk skänker svalka och en försiktig humleton till smaklökarna.

5 A.M. Saint är en perfekt, frisk och vårlik ale som faller mig fullständigt i smaken. Ändå blir jag allt ifrån överväldigad… Passar den här enkla ale verkligen i Brewdogs låda? Den är ju inte exceptionell på något sätt och får mig inte att bli förvånad och samtidigt så kändes det som att den här blandade lådan lovade lite mer.

Avslutningsvis så vill jag bli lite poetisk eller kanske nerdigt sentimental.
Min första tanke var att likna min sammanfattade upplevelse av Brewdog mix med mina absolut mest älskade filmer – Star Wars. Jag tänkte likna Alice Porter vid ”A new hope” som fullständigt vände upp och ner på min syn på filmer som åttaåring. Dogma skulle få vara ”Empire strikes back”, Chaos Theory ”Return of the Jedi” och 5 A.M. Saint skulle då få bli ”Episode I”. Efter en stund så insåg jag att det skulle vara fruktansvärt orättvist mot 5 A.M. Saint eftersom den, till skillnad från Star Wars Episode I, inte var kass.
Pulp Fiction var räddningen eftersom jag snart insåg att jag inte smakat ölen i fel ordning eller att någon av dem var mindre utsökt än de andra tre. Liksom Tarantino’s mästerverk så spelar det ingen roll i vilken ordning de olika delarna spelas upp – det är helhetsupplevelsen som sätter alla tankar och känslor i rätt fokus, och helhetsupplevelsen är inget annat än fantastisk!

Brewdog mix ska du åka och köpa nu på Systembolaget – den innehåller 4st 33cl flaskor av varierande alkoholstyrka (5 A.M. Saint innehåller 5%) och kostar 96,70:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *