RSS Feed

Ahlafors bryggerier: Ahle SommarSpetz

augusti 29, 2012 by martin

Annorlunda är alltid spännande!
Jag minns fortfarande ganska väl en sommar för länge sedan när jag var på bilsemester i europa med mina kära föräldrar – vi gick på ett nöjesfält i Belgien (där jag förresten för första gången vågade åka berg- och dal-bana).
Vi blev så småningom sugna på något snacks och köpte därför popcorn.
Det var en rejäl chock som vi fick där på nöjesfältet i Belgien – våra munnar tuggade hungrigt i sig popcornen men mitt i glufsandet så stannade vi alla upp och rynkade på näsan, ja hela ansiktet faktiskt.
De tokiga belgarna hade ju SOCKER på popcornen!!!
Vi var så fullständigt inställda på att popcorn skall vara saltade att jag tror vi hamnade i något slags chocktillstånd.
Gott var det inte i alla fall och jag kan erkänna att jag försökt smaka sockrade popcorn vid ett flertal gånger sedan dess utan att gilla det det minsta. Dock så bär jag med mig vetskapen att det inte alltid måste smaka så som man har vant sig vid att det smakar och det får man väl se som ett litet uppvaknande…
På ett liknande sätt fick jag också ett uppvaknande när jag smakade Ahle SommarSpetz – jag insåg att man kan göra väldigt annorlunda saker med öl också men när det kommer till Ahlafors öl så rynkade jag absolut inte på näsan!

När jag ska hälla upp Sommarspetz i glaset så visar sig skummet vara nästan överdrivet villigt eftersom det börjar skumma redan i flaskan. Jag fyller enkelt och med besked hela glaset med smutsvitt, poröst skum.
Drycken i sig är halvklar och dunkelt rödbrun och det finns inga som helst bubblor i glasets botten – fråga mig inte varför jag reflekterar över en sådan sak…
När jag luktar i glaset så slås jag av en klar och tydlig doft av enbär och varm sommardag.
Jag vill också påstå att jag känner någon slags humledoft men när jag forskar lite på internet så kommer jag fram till att det måste vara någon av de andra ingredienserna (Angelica eller  Pors). Jag chansar dock på Pors eftersom den traditionellt använts i sverige för att smaksätta öl ända fram till 1400-talet då den tyska Hansan såg till att humle istället användes.
Den första smaken bjuder på fantastiska sensationer av enbär, trä och kåda – trädkojesommar på flaska liksom!
Eftersmaken består i lite kolsyra och beska men inget som håller i sig speciellt länge.
Vidare avsmakningar bjuder på liknande upplevelser där det mesta handlar om barr(?), parfymerad smak och mycket växtsmak. Eftersmaken är torr och bjuder på lite beska med ”busksmak” – fräschheten och friskheten från växterna, bären  och örterna håller i sig en bra stund.

Jag kan inte beskriva min förvåning när det gäller den här ölen! Det är sannerligen en ögonöppnare för mig när det kommer till de fräscha och ”spetziga” smaker som jag känner i munnen och jag kan ärligt säga att jag aldrig har smakat något liknande.
Själv gillar jag Ahle SommarSpetz skarpt och tror den passar alldeles ypperligt i kojan en varm sommarkväll men jag tror också att den kan vara något av en åsiktsdelare i och med sin säregna smak.

Ahle bryggeriers Ahle Sommarspetz finns (under sommaren) i Systembolagets säsongsortiment (och e-beställningssortiment om du inte bor i närheten av Göteborg) – en flaska på 33cl innehåller 5% alkohol och kostar 20,80:-
När den återvänder i sortimentet nästa sommar så måste du prova!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *