RSS Feed

Amager Bryghus IPA

juli 5, 2012 by martin

Att våra grannar i väst kan göra öl är ju lika uppenbart som att det finns malt och vatten i allas våran favoritdryck.
Amager bryghus har gjort entré i det svenska monopolet med två styck stora, burdusa flaskor vilka jag såklart har provat och den första ut blir deras IPA. Denna IPA har hyllats bloggosfären över och har fått hela 96 poäng på ratebeer så den måste ju vara ett helt fantastiskt tillskott i bolagets tillfälliga sortiment?
Jo vi får se vad jag tycker som nybörjare i humleriket…

Skummet är smutsgult med sköna drag åt cola och brunt och själva drycken är grumlig och rödaktig, nästan lite åt blodapelsin-hållet. Amager IPA doftar som en äkta, underbar IPA – den är blommig och fruktig och Amarillohumlen  får stoltsera i all sin prakt. Någonstans i dofthavet finns också lite jäst och alkohol.
Jag smakar en rejält besk Amarillohumle som river till ordentligt på tungan och lämnar en påträngande, besk eftersmak som pekar på att humlen i denna danska best är riktigt ordentligt genomkokt.
En andra avsmakning bjuder på nya sensationer i form av lite rostad malt och en torr bitterhet som är fint sammanvävd med den sköna sensationen av svalka som jag också upplever.
Min vanliga klunk tar som vanligt fram en annan sida av brygden; nu upplever jag en parfymerad och distinkt Amarillokaraktär som är len, besk och helt enkelt störtskön. Bitterheten som jag inte uppskattar lika mycket träder bestämt fram i eftersmaken och ger mig en förvarning om att jag kommer att få uppleva denna IPA i många timmar…

Det här är en rejäl IPA med ordentligt vassa klor där beskan är helt suverän men där tyvärr bitterheten sitter kvar som svidande rivmärken ett bra tag. Jag kan erkänna redan nu att jag inte är superförtjust i öl som lämnar eftersmak till dagen efter och tyvärr så måste jag sätta Amager IPA i den kategorin – den är faktiskt lite FÖR mycket för mig…
Under tiden jag smakar av IPAn så är den dock en fullträff, elegant klädd i en vacker förpackning.
Amager bryghus har valt helt rätt sorts humle som bjuder en underbar lukt och smak men personligen kan jag tyvärr  inte ge den full pott eftersom jag hellre föredragit en mer torrhumlad ale som inte lämnar så mycket bitterhet i eftersmaken.

Amager Bryghus IPA finns fortfarande i Systembolagets tillfälliga sortiment. För 44,90:- får du en halvliter 7% IPA som jag klassar som en ordentlig humlebomb – prova, du kanske faller dit!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *