RSS Feed

Amager Rye King

juli 12, 2012 by martin

Nu har turen kommit till den andra, stora ölen från Amager bryghus på grannön och den här gången handlar det om något så intressant som en matig stout, gjord på råg.
Förra ölen som jag provade förvånade stort genom att leverera en IPA som nästan fick tungan att krulla sig (till mitt ambivalenta nöje) och nu blir det intressant att smaka hur deras stout-tappning är!

Jag kommer nog aldrig att vänja mig vid känslan att hälla upp en stout – den där mörka, sirapsliknande brutala känslan som berättar direkt att det här blir en ”fet” upplevelse.
I glaset är drycken helt och hållet kolsvart och skummet ser väldigt matigt ut i sin ljusa chokladbruna ton – det ser nästan ut som att det skimrar om skummet!
Lukten är, liksom helhetsintrycken hittills, en kompakt sensation som innehåller relativt starka aromer av rågmalt, kaffe och choklad och jag funderar på om jag ska äta eller dricka stouten men bestämmer mig för att dricka den som jag brukar…
Smaken är fantastisk och ger direkt ganska distinkta kaffesmaker blandat med lite rökighet. Själva chokladsmaken uteblir nästan utan får istället gästa med en bitter känsla av en ”fin” bit mörk choklad och eftersmaken är rejält besk och bitter.
En andra smakomgång ger mig en betydligt lenare karaktär som framhävs något rökigare och smakar lite mer kaffe. Nu sitter eftersmaken i kinderna ordentligt och den är ganska bitter – en lätt rökt rågsmak anar jag.
Jag tar en klunk av denna kungliga stout och upplever nu en mycket behaglig, lite smörig smak som definitivt bär känningar av rökt choklad(!). När drycken landar i magen upplever munnen och tungan en skön känsla av spannmål och lakrits.

Det här är definitivt en stout att rekommendera, speciellt för er stoutfantaster! Jag gillar den skarpt eftersom den är tillbakahållen, mild och relativt lättdrucken. Eftersom jag är svag för upplevelser utanför smak och lukt så måste jag också berömma det fantastiska skummet med sin magnifika, skimrande chokladbruna krona.
Hatten (eller kronan?) av för Amager Bryghus RyeKing – en riktigt ”stoutlig” kunglighet!

Amager RyeKing finns (det gott av) i Systembolagets tillfälliga sortiment och en halvliter av denna 7,7% kunglighet kostar 49,90:-
Saette den i tasken!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *