RSS Feed

Annika Blonde

maj 24, 2012 by martin

Så blev det dags för en till recension av något ur Systembolagets e-beställningssortiment!
Sigtuna var ju först ut med sin underbara South Pacific Pale Ale – den köpte jag direkt bara för att jag vet vad Sigtuna Brygghus är kapabla till (och jag blev ju inte besviken). Som entusiastisk amatör valde jag resten av ölen för provning på samma sätt som man förr i tiden (?) valde videofilm i videobutiken – man tittar på omslag, väljer genre och ser till att den är på ett språk som man förstår. På samma sätt föll mina blickar på två öl från Eskilstuna Ölkultur; Annika Blonde och Annas Red Ale – båda tillhörde en ölgenre som jag förstår mig på och gillar, båda är från ett mindre bryggeri och båda lyser av småskalighetscharm!
Annika är först ut! 

När Annika landat i glaset så låter skummet inte sig vänta – ett poröst, bubbligt vitt skum fyller glaset till bredden…och över bredden! Det är första gången på länge som jag måste surpla upp skummet för att det inte skall rinna över!
Efter incidenten med det överförfriskade, glädjefyllda skummet så kan jag äntligen sätta mig till ro och betrakta denna blonda ale som är härligt grumlig i all sin ofiltrerade prakt. Den är ljust orange med lite beige toner i kärnan och går över i ljusa toner mot sidorna av glaset.
Hur luktar en blond ale från Eskilstuna då? Jo, härligt syrlig med lite alkohol i bakgrunden och en fin, fruktig helhet.
Smaken innehåller till en början den där lockande syrligheten som jag sist kände i Rodenbachs Grand Cru. Syrligheten kompletteras av en sötma och känslan av ett syrligt, gott godis sätter sig i kinderna. Det finns ingen beska här.
En ny mun ger ännu mer sköna känslor av frukt och godis, mycket väl balanserat med den härliga syrligheten. Eftersmaken är en karuselltur med frukt, alkohol och jäst – när jag stiger av så är jag lite torr i kinderna men på läpparna har jag ett leende.

Annika Blonde är en mycket god och mycket lättdrucken ale som formligen lyser av småskalighet, äkthet och kärlek.
Är du shoppingsugen och vill surfa runt lite bland Systembolagets beställningssortiment så rekommenderar  jag att du stoppar ner några Annika Blonde i kundvagnen!
För 29,90:- får du 33cl av en ljuvlig blonde ale som innehåller 6,6% alkohol levererad fraktfritt till ditt närmaste Systembolag.

Indiapaleales ger Annika bra betyg också!
Ölhunden gillar den också skarpt.


2 Comments »

  1. […] helt enkelt inte kan misslyckas med det de gör; hittills har jag hunnit prova deras blonda bombnedslag, deras lockande red ale, den modiga moderna lagerölen och Anders ljuvliga dubbel IPA. Turen har […]

  2. […] helt enkelt inte kan misslyckas med det de gör; hittills har jag hunnit prova deras blonda bombnedslag, deras lockande red ale, den modiga moderna lagerölen och Anders ljuvliga dubbel […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *