RSS Feed

Årets bästa julöl!

december 15, 2011 by martin

Vad gör man som desperat bloggare när man inte orkar smaka mer julöl och man ändå känner ett behov av att skriva mer?
Man sammanställer en ”Beer of the Year” lista med de bästa ölen inför julen och till vintern såklart!
Upplevelserna av ölen lämnar jag i stort till själva recensionerna men de samlade, lagrade intrycken ger jag i det här blogginlägget.

För skojs skull och för att vara lite annorlunda så kommer jag bara att välja ut de två bästa ölen i varje kategori.
Så…vilket land och vilket bryggeri har tomten spenderat mest tid hos? Är det hos norrmännen på Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri, skottarna på Brewdog Breweries, svenskarna på Sigtuna Brygghus eller har han spenderat sin tid någon annanstans?

Först ut: Julöl
I den här kategorin faller alla de öl och ale som bär en mustighet utöver det vanliga, gärna lukt av julkryddor och en helhetskänsla av värme.
Ölen som jag provade i den här kategorin är:
Jacobsen Naked Christmas Ale
Nils Oscar Kalasjulöl
There is no santa
Nils Oscar Julöl 2011
N’ice Chouffe
Mysingen Midvinterbrygd
Jólabjór
Underlig Jul

Så årets näst bästa öl tycker jag är ”There is no santa” från Brewdog breweries. Min vana trogen ser jag till att återvända till Systembolaget omedelbart efter att ha smakat en riktigt god, tillfällig öl. Ryktet sprider sig fort och det dröjer inte många veckor innan de bästa ölen börjar försvinna från hyllorna. There is no santa är en av ölen som jag direkt köpte mer av – julöl skall ju trots allt inmundigas under julen, helst med lite snö på fönstren.

Vilken är nummer ett då? Årets bästa julöl…
Om någon har orkat läsa alla recensioner så vet ni redan svaret. Det är såklart Underlig Jul som är årets absolut godaste julöl – den har allt; en fantastisk julkänsla, underbart avrundad smak och massvis med väl avvägda nyanser av julkryddor.
Om du, liksom tomten gillar julöl så är detta ett måste! För mig ger det också mycket klara indikationer att hålla Norge relevant på ölkartan, speciellt området kring det nedlagda elkraftverket i Grimstad.

Lägg vantarna på dess två underbara julöl och njut med andakt!


2 Comments »

  1. Mathias skriver:

    Hej Martin.

    Vi har just avsmakat din tvåa på listan hemma hos din bror Johan. Vi är beredda att hålla med dig. Vi håller den högt på listan och får säga att det måste väl finnas en tomte iaf – han som kommer med denna öl till julen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *