RSS Feed

Artos Moderna Lager

augusti 9, 2012 by martin

När jag häller upp en öl från Eskilstuna Ölkultur så vet jag att jag kommer att få smaka på en upplevelse av mycket hög kvalitet – deras röda ale och deras blonde var ju underbara så den här gången tar vi och smakar på deras lager och hoppas att resultatet blir lika gott!
Arto är en av de eldsjälar som var med och startade det bryggeri som vi idag känner vid namnet Eskilstuna Ölkultur; en bryggerisaga som började med investering i en publokal och bildandet av en mysig ölförening vars mål var att återinföra kvalitetsbrygder till närhetens munnar och magar. Målet uppnåddes med råge och föreningen utvecklades till det framgångsrika, ölälskande hanterksbryggeri som vi känner till idag.
I min lilla recensionssvit om trevliga öl i e-beställningssortimentet (och lokalt efterfrågade öl) har nu turen kommit till Artos Moderna lager som enligt Eskilstuna Ölkulturs websida är ”En ljus lager så långt bort från en ’stor stark’ du kan komma” – låter mycket lovande!

Artos moderna lager målar en bild i glaset som går i nyanser av grumligt gyllengult där skummet drar till sig ögonen med sitt tunna, vita skum med härliga bubblor.
Doften består av smöriga och fruktiga malttoner och någonstans i glaset bjuds det också något fräscht som jag inte kan sätta fingret på…det luktar fräsch skog på något sätt!
Mina smakupplevelser med detta öl börjar med en stor maltsmak och en sent ankommen beska för att senare blomma ut i en skön nyansrikedom bestående av krydda, mustighet, lite sötma och en försiktig blommighet.
Eftersmaken är kort men skön och innehåller lite beska som blandar sig fint med den matiga känslan som dröjer kvar i munnen.

Det här är ytterligare en härlig, god brygd från Eskilstuna Ölkultur – den har en del komplexitet som du inte finner i andra ”vanliga” lageröl men ändå så är alla smaksensationer väl avvägda och balanserade.
Jag rekommenderar såklart att du provar Artos Moderna Lager som finns att köpa på en del Systembolag – annars kan du använda dig av E-beställningstjänsten. Oavsett alternativ så kostar den 32,50:- för en halvliter 5,8% modig, mustig och modern lager!

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *