RSS Feed

Blanche de Namur

juli 27, 2012 by martin

Även om semestern snart är över så betyder det ju inte att sommaren har tagit slut och det betyder ju definitivt inte att jag har hunnit skriva klart alla mina recensioner av öl!
Nej absolut inte – många sidor med anteckningar har jag kvar för det har blivit en hel del ölprovning i sommar ska ni tro!
Dagens recension blir av en öl som i hyllorna faktiskt liknar Slaapmutske Zomer och som jag inte själv köpt för att prova – det var en god vän som tyckte att jag skulle smaka på det när det bjöds på grillat en kväll.

Blanche de Namur är bryggt av det belgiska Brasserie du Bocq som grundades av Martin Belot år 1858. På den tiden bryggdes det öl endast under vintern eftersom arbetarna inte kunde jobba med något annat – fantastiskt bra initiativ tycker jag!
Den här veteölen är uppkallad efter dottern till greven av Namur, flickan som enligt historieböckerna gifte sig med Magnus den fjärde Eriksson och blev drottning av norge, sverige och scania (nuvarande skåne).
Låt oss nu smaka ett stycke historia!

Skummet på den här ölen ger mig en extrem krona som lätt växer sig till 15cm i mitt ölglas och ser ut som vit, fin maräng. Drycken är ljusgul, ungefär som citronlemonad – givetvis är den också härligt grumlig.
Lukten är väldigt typisk för en veteöl med klara, syrliga toner av vete och lite citron – än så länge inga överraskningar…
När jag smakar min första mun av ölen blir jag dock överraskad och alldeles full av skratt – bakom den lite söta och lite syrliga vetekaraktären kommer en påse med Ahlgrens bilar!
De som sitter runtom mig vid bordet skakar på huvudet och tror nog jag har blivit knäpp men jag håller fast vid smaken som jag känt och tar en munfull till som får åka runt i munnen ordentligt.
Nej, här kommer faktiskt Ahlgrens bilar igen, blandat med den där sköna syrligheten som bryter ned sötman på ett fantastiskt bra sätt – nu slår det mig också att Blanche de Namur är väldigt sparsamt kolsyrad.
En klunk till maten visar nu en avsaknad av godissmaken och bjuder istället på jäst, vete och pyttelite beska.

Det här var minsann en riktigt rolig veteöl med sköna svängningar i smakutbudet – den passar utmärkt kall till grillat och svalkar fantastiskt bra i den soliga sommarvärmen.
Blanche de Namur finns hos Systembolaget tillfälligt under sommaren och för 19,90:- får du en söt och lite mullig flaska som innehåller 33cl 4,5% veteöl – jag ger den ett väldigt högt betyg, nästan perfekt!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *