RSS Feed

brewdog: hops kill

april 22, 2012 by martin

Systembolaget har ju smugit in lite andra öl än just påsköl i sortimentet nu till april och mitt sikte blev såklart inställt på Brewdogs annorlunda öl – dels har jag fått äran att prova deras mixpack och så lyckades jag också komma över ett exemplar av Hops kill.
Frågan som jag ställde mig efter att ha analyserat namnet en stund var såklart ifall denna röda ale skulle vara en humlebomb som skottarna bjöd på…

Denna röda ale bjuder på en ljuvlig röd färg – nästan åt rödvinshållet fast lite brunare. Skummet är ljust gulbrunt och busigt bubbligt.
En nyfiken lukt i glaset ger mig en ganska tydlig förnimmelse av alkohol, humle och sötma – något gör att lukten påminner lite om ett rödvin.
Nyfikenheten tar överhanden och jag smakar ganska snart en låg och lurig beska där smaksensationerna pendlar mellan fruktigt och sött, mellan humle och vin. Smakprovet går ner med en liten rysning och som eftersmak får jag fina rostade toner som jag inte vet riktigt vad de påminner om – nötter eller något ”maltigare”?
En andra mun där alen får snurra runt i munnen ger en helt annan vy över smakerna; här kommer druvor eller vin, torkade dadlar, en småsöt fruktighet som jag vill likna vid russin. Fuskläser jag på Systembolagets websida så nämner de aprikos och honung som de sötare smakerna och jag är benägen att hålla med även om jag tycker att det nog lutar mer åt dadlar än aprikos – nåja, en torkad frukt är det i alla fall!
Min egna klunksmak ger mig mer russin eller dadlar och drycken slinker ned lätt och galant som i en sval, vallad vattenkana.

Hittills så har den röda alen varit lite tråkig att skriva om men absolut inte för att den inte smakar gott utan för att jag tror mig känna igen Brewdogölen nu och kanske tenderar till att falla in i något slags skrivarmönster.
Vad göra?
Bli kreativ och blanda smakupplevelser kanske? Jajamen!
Efter en klunk Hops Kill så får Ben & Jerry’s Vermonsterglass (som innehåller lönnsirap och pecannötter ) bli en del i avsmakningsupplevelsen. Dramatiken är total och blandningen tar fram alla smaker i glassen, prydligt uppradade sida vid sida med den gräddiga glassen och den underbara smaken av lönnsirap i första rummet.
Direkt efter att ha avnjutit glassen så blir det en klunk av den röda alen igen och som en bomb slår intrycken och kontrasterna ned då Hops Kill träffar varje brutal salva av humle – mitt i prick!

Sammanfattningen blir att jag kan sätta en bock i betygsrutan ”utmärkt” för Brewdogs Hops Kill som ingått i bolagets tillfälliga sortiment under en tid nu. Den levereras i en 33cl flaska och innehåller 7,8% alkohol och kostar 32,90:- och finns fortfarande på ett fåtal Systembolag.


1 kommentar »

  1. […] för att sedan blanda smakerna med Ben & Jerry’s Vermonster och på samma sätt som med Hops kill så står smakerna från pecannöt, lönnsirap och gräddglass sida vid sida i sina utsökta […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *