RSS Feed

Brewdog Mix: Alice Porter

mars 27, 2012 by martin

Nu är snart resan i Brewdog’s obskyra sortiment slut – tyvärr! Detta blir den tredje och alltså näst sista ölen som vi provar ur deras 4-pack. Ser jag tillbaka på de fåtal öl som jag smakat från ”dryckesdruiderna” i Skottland så blir jag alltmer häpen över vilket fantastiskt hantverk de lyckas leverera gång på gång. Punk IPA har blivit min ”fira-fredag öl”, ”There is no santa” var riktigt nära att bli mitt favoritöl inför julen 2011 och Zeitgeist är min absoluta favorit när det kommer till mörk lageröl!
Nu ska jag ta mig an en svår utmaning – ja, en paradox för mig; en porter. Det hela blir paradoxalt eftersom jag å ena sidan inte alls tycker om porter men å andra sidan älskar allt som Brewdog gör…
Hur skall detta sluta?

 Jag har haft ölen i kylen några timmar och nu har den fått stå framme för att bli sval och närma sig ”brittisk rumstemeratur” – 14-16°C eftersom jag har fått för mig att en porter skall serveras ungefär så.
Jag häller upp drycken men måste sluta innan flaskan blivit tom – skummet är så livligt att det nästan rinner över i glaset!
Färgen på skummet ser läckert knäckigt, colarbunt ut och en hastig arom av bulldeg (nej, inte bulldog, bull-deg!) sveper förbi min näsa. Portern är kolsvart men släpper igenom lite Colafärgat ljus när jag håller upp glaset mot ljuset.
Jag luktar förväntansfullt på den mjuka, tjocka madrassen av skum och möts nu av en helt annan lukt – vin eller druva!
Efter att ha snurrat runt ölet i glaset ordentligt så belönas jag av ytterligare en nyans; en rostad eller bränd lukt av något – kanske är det malt men det kan lika väl vara det brända sockret på bullarna…
Den första försiktiga smaken ger mig mycket av den där brända känslan, blandat med en stum smak. Jag måste skriva bränt eller rostat igen för den smaken är något som framgår tydligast av den här första smakningen.
Eftersmaken ger en härlig ton av rostat bröd (lite åt det välrostade, nästan brända hållet). Beskan uteblir nästan helt och kvar blir något som jag endast kan likna vid en matta av svag humle, långt fram på tungan.
Ett andra, större smakprov bjuder på en mörk choklads bitterhet – lite åt kakaohållet och nu får jag en mer distinkt kolsyrad känsla längs tungans kanter medan beskan håller sig tillbaka någonstans i mörkret.

Nu blir jag lite modig och beslutar mig för att prova denna porter tillsammans med något att tugga på!
Först ut blir Yukos fantastiskt härliga snacks i form av ugnsstekt, saltat grisspäck och här kommer smaksensationerna på en gång likt en explosion! Portern fungerar som en katalysator till det utsökta snackset och lämnar starka spår av en härligt fet, stekt fläsksmak.
En bit Marabou mjölkchoklad får slinka ned också och nu blir det ombytta roller eftersom chokladen förstärker Alice’s själ och sänder en stråle skarp alkoholsmak in i smaklökarna. I efterdyningarna framträder porterns råa, mörka och tunga portersmak – ”A perfect end to a perfect evening”!

I min slutplädering får jag erkänna att Brewdog faktiskt har väckt mitt intresse för Porter – en bra sådan kräver nämligen sin man (som förmodligen behöver vara ölintresserad och lite nerdig). En bra porter kräver tid för eftertanke, tid för avsmakning och tid för experiment. Brewdogs Alice Porter kräver allt detta och ÄR allt detta för den är en fantastisk porter!
Alice Porter (6,2%, 33cl) säljs tillsammans med tre andra högst intressanta öl i ett fyrpack som kallas ”Brewdog Mix” som Systembolaget har i sitt tillfälliga sortiment. Bortslumpas för 96 kronor och 70 öre.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *