RSS Feed

Brewdog mix: Dogma

mars 18, 2012 by martin

Brewdogs mer obskyra öl har ju dykt upp i Systembolagets hyllor och ingår i det tillfälliga sortimentet från och med 1:a mars, ett mixpack med fyra annorlunda öl (Dogma, Chaos Theory, Alice Porter och 5AM Saint.
Självklart ska vi smaka av de här ölen som skall symbolisera den mörka, lite galna sidan av Brewdog.
Först ut är Dogma som är en ale tillsatt med honung – en modig blandning som jag förmodar kan bli intressant.
Nu ska vi se hur den står sig mot andra ”normala” Brewdog öl då…

Jag häller upp Dogma i mitt vanliga ölprovarglas och beskådar intresserat ett skum som är bångstyrigt och som har motståndskraft – det vill absolut inte skumma mycket utan bildar en kompakt, stark skumkrona. Färgen är gyllene åt det bruna hållet när det gäller skummet och mer åt det brunröda hållet när det kommer till ölen.
Antingen så lyser ljuset igenom ölet på ett märkligt sätt eller så är det ölet som är märkligt – det ser nämligen nästan ut som att drycken skiftar gradient från det lite ljusare till det mörka, brunröda.
En ordentlig inandning i glaset ger lukter som är söta och som bär tydliga drag av honung, jag känner lite söt alkohol lukt som framträder kraftigare när jag snurrar ölet lite i glaset.
Den första lilla smakningen bjuder på en klar, stark ale-känsla som är väldigt mustig och ger ganska mycket ”alkosötma” – de 7,8 procenten skäms inte för sig utan framträder oblygt. Jag ryser lite av den starka ölen och när smaken återvänder i munnen så känner jag en stum beska med lite jordig karaktär.
Efter en stund så tar jag en lite större mun med Dogma som får rulla runt i munnen och här möts jag nu av mycket sötma från honungen som gör att helhetsintrycket blir lent och krämigt – nästan som om skummet stannat kvar i munnen!
Det kommer lite beska i eftersmaken men på det stora hela så njuter jag en lugn, fin smak.
En brysk klunk bjuder på en sval, söt upplevelse – nästan som silverté. Den där söta, lena honungskänslan tillsammans med humlen ger dock ett kvitto på att dessa smaksensationer går bra ihop – en dogmatisk dynamik?

Slutsatsen jag drar är att detta är ytterligare ett sådant där fascinerande ”pratöl”  som man skall avnjuta sval men inte kall. Kanske skulle den sitta bra till något stabbigt, tyskt som en fin korv eller schnitzel med citron?
Du måste i alla fall smaka Brewdog Dogma som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment tillsammans med tre andra spännande öl som tillsammans kostar 96,70:-


1 kommentar »

  1. […] new hope” som fullständigt vände upp och ner på min syn på filmer som åttaåring. Dogma skulle få vara “Empire strikes back”, Chaos Theory “Return of the Jedi” […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *