RSS Feed

Brutal Brewing: Summer Edition

juni 8, 2012 by martin

Jo…även om jag kanske börjar låta som en ölsnobb i mångas ögon så finns det en ”vanlig” svensk människa där i mig också! Även om jag föraktar massproducerad öl från våra ”giganter” Pripps och Spendrups så är jag inte sämre människa än att jag provsmakar nyheter även från dessa bryggerier och (kors i taket) faktiskt gillar dem ibland!
Brutal Brewing är namnet på det projekt som Spendrupsanställda påstås bedriva på sin fritid och de har ju skapat en del ganska OK öl med lågt pris där förmodligen Pistonhead-ölen är de mest framträdande.
Sommarplågan i år heter Brutal Brewing Summer Edition (Beervana) och är vackert utsmyckad i en förklädnad som förmodligen skulle få DiLeva att känna sig alldeles hemma. Flower Power är temat och nu är ju frågan vem man ska tro på, tro på, tro på…
Ähhh…vi smakar!

Priset och de förutfattade meningarna till trots så häller jag upp lite av denna 33cl sommarhägring i mitt avsmakarglas som egentligen är ett vinglas. Jag möts av ett väldigt sprudlande skum som med enkelhet klättrar ända upp till kanten. Skummet är nästan kritvitt och vittnar om ett rent, klart och enkelt lageröl.
Själva ölet är av en gulaktig karaktär med toner åt det ljust gyllene hållet.
När jag luktar så måste jag lukta o r d e n t l i g t för att överhuvudtaget känna något speciellt. Eller ja, speciellt är det ju faktiskt inte – det luktar lite granna jäst och lite malt…och sen…OK det luktar speciellt…av gymnastiksko! Inte en svettig, äcklig – så elak är jag inte men något i bakgrunden av de subtila vanliga lukterna luktar faktiskt lite gummi från undersidan av en gympasko…
En första smak ger mig som väntat en tunn smak med lite maltkaraktär. Jag får lite eftersmak i form av något halvsurt och lite syrlighet.
En större mun bjuder en aning jäst men annars är smaken frisk och lite syrlig. Jag känner en aning beska och upplever lite torrhet i kinderna. Upplevelsen består av svalka och efter en bra stund känner jag en citruston som envist klamrar sig fast.
Dags för en klunk då!
Härligt – det är såhär man ska dricka denna lager! Nu får jag klara toner av lime och grapefruit(?) och ölen känns väldigt svalkande och frisk!

Slutsatsen blir att detta nog inte är ett öl som skall överanalyseras – styrkan ligger i att ta en klunk och njuta. Det är en OK lager som kan vara ett alternativ till en dyr Corona som du måste trycka i en limeklyfta i.
Summer edition är vad den är – en enkel lager med lite granna citruskaraktär. Den är inte komplex och den är inte djup men däremot passar den nog ganska bra som en strandöl eller varför inte som en ”vardagsgrillöl” under semestern?

Brutal Brewing Summer edition finns under sommaren att köpa på Systembolaget. 33cl 4,5% öl är det i burken som det nästan är rea på – 9,90:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *