RSS Feed

Septemberöl: Flying Dog Dogtoberfest Märzen

september 7, 2011 by martin

En Märzenöl skall ju ha en speciell karaktär, speciellt när det gäller färg.
I Sverige kan det vara svårt att hitta och handen på hjärtat så är detta en av de första Märzen ölen som jag någonsin provar.
Färgen var det verkligen inget fel på! En härlig bärnstensfärgad dryck hamnar i glaset och som kronan på verket ligger ett tjockt, vackert men bräckligt skum. Jag tar en ordentlig sniff och får genast en skön, knäckig och ”karamellig” lukt som motsvarade de förväntningar som mina ögon givit mig. Jag behöver inte tänka länge utan tar ganska omgånde min första sip.
Nu känner jag en sötaktig smak som påminner om sirap, kanske kan man ana lite maltsmak i bakgrunden? En sak är säker – det finns inte mycket till beska i den här ölen.
Jag tar en munfull av ölen som får rulla runt lite och återigen slås jag av den söta smaken. Ganska snart kommer relativt tydliga nyanser av pomerans eller kanske apelsinskal? Jag är lite osäker…
Så får ölen vandra ned mot magen och under tiden så försöker jag analysera eftersmaken.
Där de flesta öl bjuder på någon slags beska, överraskar den här Märzen ölen med total frånvaro av den! Smaken som håller i sig är åt det söta hållet blandat med en syrlig, lite jäst ton.
Så tar jag en relativt snabb klunk som jag skulle gjort om jag drack ölet till en måltid och nu är det tre smaksensationer som framträder klart och tydligt; syrlighet, jäst och lite sirap eller karamell.

När den här ölen står för sig själv så når den ett medelbetyg men med lite rejält tysk mat som till exempel anka med sauerkraut så är den nog en riktig höjdare!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *