RSS Feed

Eskilstuna Ölkultur: Anders dubbel IPA

augusti 23, 2012 by martin

Sist ut i recensionsserien av Eskilstunas hyllningsöl är denna dubbel IPA, döpt efter Anders som gjort recepten till samtliga öl som Eskilstunabryggeriet tillverkar. Visserligen finns också Lasses Brown Ale och Runes Dunkel men jag ville börja med de öl som tillverkats för att hedra personalen som varit med ända från början och satt sin prägel på bryggeriet.
När jag läser på Eskilstunas websida om denna dubbel IPA så känner jag igen många av de uttryck som jag likställer med en god öl: ”kraftiga citrustoner”, ”intensiv humlekaraktär” och ”generöst torrhumlad” .
På skärmen ser det fantastiskt ut att läsa och ölen har en modig mängd alkohol (8,7%) som kommer få ölen att lyfta men hur smakar den egentligen?

Den smakar fantastiskt såklart och om du, liksom jag, går igång på humle med härligt friska citrustoner så är det dags att beställa nu på en gång!
Du kan använda dig av Systembolagets e-beställningstjänst där du får betala 34,50:- för 33 cl av Anders Dubbel IPA.

Så…har du fått hem Anders än?
Bra – då kan vi smaka tillsammans!

Jag häller upp denna dubbel IPA och får fram ett tunt skum som ändå lyckas innehålla många bubblor och ett härligt, extra tillskott av bubblor som ligger kvar på bottnen.
Drycken är grumlig såklart och bär orange-bruna nyanser där kanterna av ölet går åt det ljusare hållet.
Lukten är precis så som jag vill ha den; oerhört fruktig och blommig med härliga fläderblomskänslor. Där finns också sköna toner av en sötma som jag skulle vilja beskriva som den från mandelmassa.
Min första smak av ölen bjuder på en rejäl humleattack som efter en stund lämnar plats åt en försiktig sötma – jag känner ett rejält bett på tungans sidor.
När jag fortsätter så får jag en mer balanserad smak av malt och sötma som kombineras med en härlig fruktighet som kommer krypande.
Citrus? Jajemen! Det är dock inte en såpass syrlig upplevelse som från citron eller lime men det är definitivt en härlig citrussmak som IPAn bjuder på.
Eftersmaken bjuder faktiskt på lite rysningar och det känns att ölen har en hög alkoholhalt. Jag känner en fantastiskt väl avvägd beska trots den modiga mängden humle. Det är en frisk och bitter sensation som jag njuter av i kinderna!

Jag har redan berättat att det här är en fantastisk öl, kanske Eskilstunas bästa och jag kan inte annat än att berömma Anders för sin dubbel IPA. Humlechocker kan vara både bra och dåliga men den här särskiljer sig från allt annat eftersom den är frisk och intensiv i sitt bett men har den goda smaken att stanna kvar i kinderna precis så länge som jag fördrar.
Anders Dubbel IPA får högsta betyg!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *