RSS Feed

Systembolagets februarisläpp 2013 Del 1

januari 22, 2013 by martin

13 14 15I måndags så nådde jag då äntligen ett av mina mål som jag satte upp för mig själv när jag började blogga om öl: att få deltaga i Systembolagets ölprovningar. Jag får väl erkänna att jag hade lite tonårsnervositet i magen när jag satte mig på bussen till huvudkontoret mitt inne i city men till slut så satt jag ändå där…
15 öl fanns uppradade i rummet där ett tjog mer eller mindre sugna ölskribenter vässat pennorna och laddat batterierna till sina MacBooks och bärbara PC.
I mitt lilla amatörsinne så hade jag hela tiden sett framför mig en strikt provning med en ledare som presenterar öl och ser till att alla spottar i glaset och inte sväljer ölen…
Glad men ändå en smula fundersam upptäckte jag snart att ledning totalt saknades och att det enda som stämde överens med vad jag trott egentligen var ölen!

Nu sitter jag här och försöker reda ut hur jag ska forma detta blogginlägg. Ni som läser det jag skriver känner ju redan till att jag ogärna skriver om öl som inte inspirerar mig och ni vet ju också att jag gärna lägger en del av mitt hjärta i texten eftersom jag inte vill rapportera om öl – jag vill skriva om min upplevelse.
Hur gör man då?
Jo… ni får tre blogginlägg; först och främst detta inlägg (i två delar) som sammanfattar själva upplevelsen av att faktiskt sitta i Systembolagets lokaler och smaka på intressanta öl – helt gratis!
Jag har också publicerat ett inlägg som blir en referens där jag i princip kopierar mina anteckningar, inklusive betygsättning, bolagets artikelnummer och priset på ölen.

Så…dags att ta fram de två första ölen som fick mig inspirerad så till den grad att jag givit dem betygen 7, 8 och 9 på min skala från ett till tio.

Solstice d’hiver:
Från samma bryggeri som stod för det lägsta betyget och den största besvikelsen i min första ölprovning (se referensinlägg om Corne du Diable India Pale Ale), kommer också en av mina högt rankade öl – Solstice d’hiver från Brasserie Dieu du Ciel.
Jag minns att jag smakat den här ölen för något år sedan och att jag tyckte den var smått fantastisk.
Ölen tillhör familjen Barley Wine och smakar därför, enligt många öltyckare, bäst efter några års lagring och det kan vara därför jag inte upplever samma höjdpunkt när jag smakar på den här under provningen. I protokollet hittar jag nämligen inget datum för när ölen är tappad och får heller ingen indikation på när den bör njutas – kanske är den ännu för ung?
Under det tunna, tunna skummet hittar jag en väldigt grumlig, mörkt rödbrun öl som luktar väldigt mycket druva. Luktsensationerna varierar mellan luktomgångarna men jag identifierar också lite torkade dadlar och så alkohol såklart.
Smaken bär tydliga spår av lakrits, torkad frukt och druvor – eftersmaken är en smula stum och lakritsen stannar kvar tillsammans med en försiktig beska.
Barley Wine är i min värld en typisk brasöl som värmer gott och skall njutas i sällskap under en ganska lång tid. Så är det också med Solstice d’hiver (vintersolståndet) – den är ett självklart val nu när den astronomiska vintern rasat i drygt en månad och kvällarna är riktigt ruggiga!
Solstice d’hiver (7/10) bjuder på en värmande alkoholhalt av 10,2%, flaskan är på 341 ml och kostar 42:- på Systembolaget.

2012 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw:
Bryggeriet Het Anker hade jag aldrig hört talas om tidigare och om någon hade berättat om deras hyllningsbrygd till Karl V som de brygger den 24:e februari varje år, hade jag nog inte brytt mig om den nämnvärt.
Anledningen är inte den att jag är ointresserad av historia utan snarare att jag ”på pappret” inte skulle lockas speciellt mycket av beskrivningar som ”söt”eller ”påminner om saft eller glögg”. Priset hade nog inte lockat mig heller tror jag…
Nu är jag i alla fall glad att jag fick möjlighet att stifta närmare bekantskap med denna intressanta och säregna variant av öl (cuvee)!


När jag lyfter glaset mot det intensiva ljuset i Systembolagets provningsrum så observerar jag ett ganska tjockt skum som bär en beigeliknande färg och under skummet finner jag en härligt klar, rödaktig dryck som nästan lutar åt rödvinshållet i sin nyans.

Doften är väldigt frisk, nästan så det bubblar lite i näsan, den påminner lite om något i skogen – kanske lite enbärsbuske blandat med vindruvor?
I munnen upplever jag en mycket söt smak som tar mig med överraskning den känns nästan som saft eller glögg av något slag!
Jag identifierar smaker av alkohol, järn och sötma (som nästan lutar åt jordgubbshållet).
Ölen är fantastiskt mild, rund och mjuk i munnen, eftersmaken är en smula metallisk och saknar helt beska.


Det här är definitivt inte en öl för alla, det har jag helt klart för mig. Dock så måste jag rekommendera den starkt till dig som gillar nya upplevelser i ölvärlden och som inte ryggar tillbaka för ”annorlunda öl”.
Det här var en mycket intressant upplevelse och en mycket trevlig öl, sin söta överraskning till trots.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw (7/10) finns i små partier (T6) i de (mycket) välsorterade Systembolagen. En flaska på 75cl innehåller 11% alkohol och varje flaska kommer att riva upp ett hål motsvarande 114,50:- i plånboken!

Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *