RSS Feed

Systembolagets februarisläpp 2013 del 2

januari 24, 2013 by martin

15 bottles of beer on the wallOK – dags för den avslutande delen i sviten av tankar och recensioner från min första, officiella ölprovning hos Systembolaget!
Vana läsare har säkert redan sett att det finns en Brewdog-öl i fronten på bloggbilden för den första delen och ni tänker säkert att den blir nummer ett på listan?
Tyvärr så måste jag göra er besvikna och erkänna att skottarnas komplexa paradoxöl, lagrad på fat som tidigare huserat whisky från destilleriet Isle of Arran, inte kom med bland mina topp fem. Inte heller hittar ni några svenska öl utan istället en italienare, en amerikan och ännu en belgare…
Nummer 3 på min lista över öl som bör smakas i februari är… (håll i plånboken nu…på riktigt!!)
HY Cuvée:
Wow! Jag har precis stiftat bekantskap med ölsorten cuvée och redan har en till cuvée smugit sig in på min topp fem lista!
Den här gången är det bryggeriet Zago, beläget i den nordöstra delen av italien, som levererar detta utsökta öl som är bryggt enligt ett uråldrigt recept.
Ölen är bryggd i belgien och flaskan stoltserar med en underbart vacker bild av de egyptiska gudarna Isis och Osiris som ser tillbaka på det tredje årtusendet och minns all glädje och alla festligheter som erbjudits dem.
Jag vill också skåla med dem men nöjer mig med att betrakta denna vackra, grumliga dryck som är mörkt rödbrun och vilar under ett busigt, bubbligt täcke av ljust gulbrunt skum.

Lukten påminner nästan om ett mousserande vitt vin och har i bakgrunden en svag vinägerton.

Smaken är överväldigande annorlunda – kraftiga alkoholtoner, mycket druvkaraktär och en stor mustighet som passar alldeles utmärkt i munnen på mig. HY känns nästan som ett mustigt dessertvin fast kolsyrat och lagrat på fat och här finns det inte tillstymmelse till beska utan allt går i fruktens och fatets tecken.
Eftersmaken levererar som väntat ingen beska utan istället en skön, fruktig avslutning med vinkaraktär.
Jag ger Isis 4 poäng och Osiris lika mycket – tillsammans blir betyget 8/10 och jag rekommenderar verkligen att du provar det här fantastiskt annorlunda ölet!
Priset på 179,90:- kanske avskräcker en del av er men ta med en ölintresserad vän till systemet och dela på kostnaden – flaskan innehåller 75cl gudadryck på 11%

Den näst bästa ölen är också en cuvée och när jag sätter detta i pränt så blir jag själv förvånad över att nummer två faktiskt blir ”lillebror” till nummer 4 från Brouwerij Het Anker!
2012 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood:Jag tror att många av de som satt och provade ölen med mig gillade ”den blåa” bättre men jag tycker att ”den röda” är lite mer lagom söt och går mer åt citrushållet vilket jag uppskattar.
I Karl den femtes rike gick aldrig solen ned och i den här varianten så märks det för här visar den sig som en lätt, ljus och relativt klar öl som bär en vit och tunn krona vilken spretar lite på glasets kanter.
Lukten är ganska påträngande och luktar ibland rent utav lite kemikalier. Känslan i näsan är dock frisk och syrlig och bär även lite lukt av jäst.
Nu när jag smakat på ”Blauw” så känns det som att den här har en mer tillbakahållen sötma – den är mycket mjuk och len i munnen.
Smakerna som jag identifierar är mer åt söt citrusfrukt (med betoning på söt) och kvar i munnen stannar jästkänslan kvar en stund tillsammans med lite skumbanan(?)
Detta är en rolig öl som du bör njuta tillsammans med ölintresserade vänner – det är inte ofta en söt öl är behaglig på det här friska, fräscha sättet men Het Anker vet ta mig tusan vart skåpet skall stå!
Jag ger Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood betyget 8/10 trots sitt höga pris på 109,50:- Flaskan innehåller 75cl fin cuvée-öl som planar ut på 10,5%

OK – nummer ett…den absolut godaste ölen på hela provningen, en ordentligt kraftig stout från bryggeriet Goose Island Beer Company, vars brygder jag aldrig välsignats lyckan att smaka tidigare.

2012 Goose Island Bourbon County Stout:
Under provsmakningen så var det väl jag som var en av de mer långsamma skribenterna. Jag höll min egen takt för jag ville inte bara smaka ordentligt på ölen utan jag ville också betrakta mina kollegor i branschen – hur gjorde de, hur såg de ut när de letade efter smaker, hur reagerar de när de smakar en nio- eller tio-poängare?
Svaret fick jag ungefär när jag var på besök i cuvée-landet (nummer 8-12), då var de flesta redan framme vid de sista ölen och utan att överdriva så kan jag berätta att det hördes när de stiftade bekantskap med nummer 14 – Goose Island Bourbon County Stout…
Det tidigare tillbakahållna, tysta smakandet ersattes med ett tydligt hörbart smackande, ögonbryn höjdes, det knapprades mer febrilt på tangenterna och de försiktiga ”mmmmm”-lätena talade sitt tydliga språk och snart skulle jag få uppleva nummer 14 jag med!

Jag tar mig tid och tittar ordentligt på drycken i glaset; jag tycker mig ana en ordentligt grumlig, kompakt dryck som bär färgerna kolsvart och mörkrött med stolthet. Jag kan inte få till något skum över huvud taget, trots att jag snurrar och skvimpar så att de andra skribenterna sneglar konstigt på mig.

Med näsan i glaset bjuds jag en resa som jag anat redan när jag hällde upp den här näst sista prov-ölen, en resa som går i vinets, frukternas och syrlighetens tecken.
Smaken är helt otroligt rolig – för här trängs alkohol med druvor, glass, smörkola och kaffegodis. Känslan i munnen är len och fet – nästan på gränsen till oljig men det passar så bra!
När jag klurar och letar smaker och njuter så får jag en bild av Goose Island framför mig – jag ser ett stort nöjesfält med glada besökare och en sjuhelsickes berg-och-dalbana som alla vill åka. Bilden motsvarar min smakupplevelse av den här ölen för detta var nog något av det mest intressanta jag smakat på länge – åkpass, tack!
Eftersmaken är som den trötta lunken hem från Gröna Lund. Du vet – den där känslan av att fortfarande vara omtumlad och lycklig inombords efter en hel dags omskakande och roliga upplevelser.
Har du 270:- till övers så rekommenderar jag att du rasar iväg till systembolaget och köper FYRA flaskor av den här åkturen – du kommer inte att bli besviken och dina smaklökar kommer att gilla åkturen skarpt, jag lovar!
Jag kan inte ge lägre betyg än 9/10 – själv kommer jag att köpa ett antal av den här ölen som endast kostar 59,90:-/st.
Flaskan innehåller 355ml åktur och är minst 14,9% lång!

 
…Eftersom jag retades på Facebook om att ni skulle få reda på ifall jag spottade ut all ölen så får jag väl erkänna…
Första munnen svalde jag faktiskt – jag tycker inte man kan få hela upplevelsen om inte ölen får landa i magen, men säg inte det till någon…!

 

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *