RSS Feed

Försvinnande gott: Grand Cru

maj 3, 2012 by martin

Även Systembolaget måste ju sålla då och då i hyllorna för att ge plats åt nya, intressanta drycker så ibland snubblar man ju över etiketten ”Utgår”…
Rodenbach Grand Cru är en av de öl som inom kort försvinner från sortimentet (åtminstone hos ”mitt” bolag) och eftersom jag aldrig smakat denna brygd så börjar det ju bli dags nu när den sjunger på sista versen.

Rodenbach Grand Cru vittnar redan i glaset om en annorlunda upplevelse – skummet är väldigt tjockt och mysigt och innehåller endast ett fåtal större bubblor. Skummet är ljusbrunt åt det gula hållet och drycken som skvalpar under det varma täcket är mörkt rödbrun.
Jag känner intensiva dofter av jäst och körsbär (eller kanske körsbärsvin) och jag förstår omedelbart att denna upplevelse kommer att vara åt det syrliga hållet!
En första smakning ger mig kvitto på mitt resonemang då jag känner en slående syrlighet som nästan går åt samma håll som ett mousserande vin – jag känner fortfarande körsbär och friska frukter och den där syrligheten som jag inte kan sätta fingret på…

En andra mun av denna mystiska dryck bjuder på en sötsur karaktär – nästan som ketchup fast inte så sliskig. Syran dominerar dock upplevelsen totalt och den vägrar släppa taget. Efter en stunds funderande så kommer jag äntligen fram till att syrligheten är ren och skär mjölksyra! Kul och väldigt intressant!!
En vanlig klunk av ölen gör att den där härliga och förvånansvärt passande syrligheten sätter sig lite längre ned i svalget och eftersmaken lämnar försiktiga spår av körsbär eller bigarråer.

Grand Cru är en mycket intressant upplevelse eftersom den smakar gott men inte liknar någon annan ölsort jag någonsin smakat. Anledningen till att Systembolaget slutar med denna kanske är densamma – är den möjligen alldeles för säregen?
God som sjutton är den i alla fall och som sagt, väldigt, väldigt annorlunda.
Jag rekommenderar att ni provar en flaska nu i alla fall…i morgon kan det vara för sent!
Rodenbach Grand Cru finns i en 33cl flaska och innehåller 6% alkohol. Den kostar 22,90:- och försvinner från mitt Systembolag i alla fall – kanske finns den kvar i sortimentet hos dig?


1 kommentar »

  1. […] helhet. Smaken innehåller till en början den där lockande syrligheten som jag sist kände i Rodenbachs Grand Cru. Syrligheten kompletteras av en sötma och känslan av ett syrligt, gott godis sätter sig i […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *