RSS Feed

FrEQuency No sleep in october

september 10, 2012 by martin

Ny öl, nya möjligheter till att vidga sina ölvyer!
Den här gången är det en, enligt specifikationen på Systembolaget, mörk lager med inslag av torkad frukt, citrusskal, knäck, rågbröd och örter. Låter ju hur smaskigt som helst vill jag påstå!
Läser jag vidare på Philipson Söderbergs websida så får jag dessutom reda på att man använt humlesorterna Magnum, Motueka och Tettnang så det borde ju kunna bli fint.
Etiketten på ölen är snygg med äkta oktoberfestmotiv som flirtar med musiken genom att hänvisa till frekvenserna 400Hz och 3,5KHz.
Med pompa och ståt bjuder vi in storbystade, blonda Helga som serverar skvalpande öl ur sejdlar, Klaus på tuba, Günther på bastrumma och…hmmm…
Längst bak i hörnet står flourtanten – vad gör hon här???

Säsongen till trots häller jag upp denna mörka lageröl i ett vinglas och jag observerar ett snabbt försvinnande storbubbligt skum som är ljust gyllenvitt. En gloria av skum stannar kvar i mitt glas och ramar in dryckens gyllenbruna, väldigt klara karaktär.
Lukten är härlig och lovar mycket – här finns malt, blommighet, något jordigt och en skvätt caramel. Det luktar riktigt bra så jag blir sugen på att smaka.
Så snart ölen har landat på tungan blir jag tyvärr besviken; istället för fruktighet, blommighet och sötma som utlovat i lukten bjuder ”No sleep in october” på en dammig, kemisk smak som påminner starkt om flourtabletten jag fick ta som barn. Eftersmaken är bitter med beska på tungans sidor.
Jag är inte den som är den utan jag ger självklart ölen en andra chans och denna gång smakar det inte direkt flourtablett utan kanske något beskt bär från skogen? När jag väl känner den där smaken så kan jag inte koncentrera mig tillräckligt för att identifiera andra smaker. Eftersmaken är återigen skarp och bitter – inga pluspoäng den här gången heller…
Klunken som jag tar som ett avslut är i alla fall lite snällare mot smaklökarna och nu känns det som att jag kan identifiera att det är humlen som står för den här säregna smaken. Efter en stund kommer en försiktig antydan till smörkola men direkt efter den kommer eftersmaken som jag tycker är alldeles för vass och ihärdig i sin bitterhet.

Ja, hur sammanfattar man den här ölen?
Etiketten är snygg i alla fall och ett coolt namn har den men…
Nä, innehållet i flaskan passar mig inte alls – dels så har den en väldigt säregen smak (flourtanten vinkar) och sedan trivs jag inte alls med humlekaraktären överlag eftersom den är för bitter för mig.
Svagt medelbetyg!
Om du vågar prova No sleep in October efter min recension så kan du köpa den på de flesta systembolag.
En flaska på 5,0% innehåller 33cl och kostar 19,80:-


1 kommentar »

  1. Martin skriver:

    OK det var inte flourtabletter jag egentligen menade…
    Det var de där tabletterna som gjorde att de oborstade tänderna blev röda!
    http://www.tandapoteket.se/se/art/ekulf-fargtabletter.php

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *