RSS Feed

Vinteröl: Fuller’s Old Winter ale

november 26, 2011 by martin

Någonstans i mitt lilla ölhjärta så finns det kärlek till ett fåtal bryggerier; Sigtuna brygghus, Brewdog, Nils Oscar och sedan något år tillbaka också Griffin Breweries (som gör Fuller’s). I en tidigare recension så gav jag ju Fuller’s Golden Pride toppbetyg för att vara det bästa påskölet.
Nu kom också Fuller’s Old Winter ale lagom till julölsäsongen i år och det tillfället vill man ju inte missa!

Jag häller upp denna ale i glaset och möts en fin, ljusgul krona med fina bubblor. Ölen har en mycket vacker mörkröd nyans, nästan åt det bruna hållet och luktar…Ingenting…
Trots ihärdiga försök att känna någon lukt, känner jag ingenting – antingen så är jag förkyld eller så luktar den inte speciellt mycket.
Jag tar en liten mun för att smaka och till min glädje så får jag tydliga känningar av en Amarilloliknande karaktär – mycket fin men bra balanserad beska! I like!!!

Jag tar en större mun och känner en nötig beska som bryts av vackert med en svalkande, frisk citruskaraktär.
Den här ale:n slinker ned fint och efterlämnar tacksamt sin friska beska i strupen och långt bak på sidorna av tungan.
Efter mitt hemmagjorda sätt att smaka (allt på en gång och låt smaka efteråt) så upplever jag en snäll, frisk smak och beska, nästan så snäll att jag blir besviken…

Etiketten rekommenderar att avnjuta denna ale med rött kött eller vilt men personligen skulle jag vilja säga att den passar precis lika bra vid kanten av poolen i Thailand. Som vinteröl tycker jag faktiskt att den är lite tråkig eftersom jag inbillar mig att vinteröl och julöl skall vara lite mustigare men jag kan ändå inte ge Fuller’s Winter Ale annat än ett lysande starkt medelbetyg!

Fuller’s Old Winter Ale finns i Systembolagets tillfälliga sortiment och kostar 22,90:- för en halvliter 5,3% njutning.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *