RSS Feed

Sierra Nevada: Harvest Southern Hemisphere

augusti 31, 2012 by martin

Hjälp! Jag tror jag får lite panik!
I morgon kommer höstölen och ytterligare ett släpp med tillfälliga rariteter på Systembolaget – och jag har inte hunnit recensera sommarölen än. En del har jag inte ens smakat – det står fortfarande en Wee heavy från Alesmith, en Dog A från Brewdog och flera andra kvar i garderoben!
Dags att börja jobba då!
Här kommer en bastant öl från Sierra Nevada Brewing – bryggeriet som gett oss tidlösa klassiker som Sierra Nevada Pale Ale och Torpedo Extra IPA.
Harvest Southern Hemisphere innehåller till större delen pinfärsk humle från Nya Zeeland som torkats direkt efter de skördats. Humlen är sedan transporterad med flyg direkt till bryggeriet och kan på så sätt användas till den här fantastiskt härliga brygden inom en vecka efter skörd.
Tre ord som sammanfattar Sierra Nevadas skördeöl är: dyr, unik och god.

När en liten del av den här stora ölen (71cl) har lagt sig till ro i glaset så kan jag observera en gult orange krona som har ett matt och vågigt skum – det ser ganska kompakt ut och liknar en pudding i sin bubblighet.
Drycken är… (jag har inte använt färgen på länge nu så jag säger…) bärnstensfärgad och lite oklar.
Lukten är härligt fräsch, humlig och maltig. Jag tycker mig dessutom ana något smörigt, definitivt lite ängsblommor och sen lite sommarvärme.
Jag påbörjar smakresan, som håller sig flera timmar under kvällen, med att känna en ganska kärv och bitter humlesmak som lämnar en skön eftersmak och avslutas med en något metallisk känsla.
När jag smakar igen så upplever jag smaken som betydligt snällare med lite mer blommighet och en bitterhet som gömmer sig i bakgrunden lite grann. Jag känner också en aning växtsmak som lutar åt det gräsiga hållet – allt varvas med en skön och lagom beska i utandningen och i kinderna.
När jag dricker en klunk så får jag en härlig växtsmak som jag nu definitivt måste klassa som gräs. Humlen känns mild och fin – återhållsam helt enkelt.
Eftersmaken består av en försiktig beska som stannar kvar en lite stund innan den lyfter på hatten och säger sitt adjö.

Det här är en riktigt, riktigt god öl som är färsk och återhållsam med beskan – något som jag uppskattar stort. Grässmaken är ljuvlig och passar alldeles utmärkt i denna härliga brygd.
89:- kostar den och frågan är om det är värt pengarna?
Jo, är du någorlunda entusiastisk över öl så är den definitivt värd pengarna (speciellt med tanke på vad en ”stor stark” kostar på krogen idag). Dock är det inte direkt en öl som jag skulle plöja ned tusentals kronor på att köpa många av – en eller två räcker kanske.
Jag är i alla fall mycket glad att jag provade Sierra Nevadas färska ”Harvest Southern Hemisphere” – det finns några flaskor med 6,7% färsk ale kvar hos lite olika butiker i landet. Om du ser en i hyllan, ta hem en och prova!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *