RSS Feed

Septemberöl: Hello, my name is Ingrid

september 7, 2011 by martin

Brewdog har ju alltid varit rebelliska, roliga och framåttänkande. Alla deras brygder är gjorda på ekologiskt odlade varor och de skäms aldrig för att sparka en Dr Martens-klädd känga i skrevet på de enorma och kommersiella ölbolagen. I ett samarbete med den svenska ölbloggen Beersweden, har de nu tagit steget fullt ut och gjort en vansinnigt intressant öl som har fått ganska mycket hype ute i öl-”bloggosfären”.
Vi har kommit över några flaskor av den här skönheten(?) och nu återstår ju bara frågan – vad är det som bryggeriet bakom klassiker som ”Trashy blonde”, ”Nanny state (alkoholfri)”, ”Zeitgeist” och ”77 Lager” har åstadkommit; är det en vacker hyllning till en av våra mest kända kvinnliga skådespelare eller är det en zombie – återuppväckt från de döda?

Jag häller upp Ingrid i ganska stort, brett glas – först försiktigt och sedan snabbt mot slutet. Färgen i glaset lutar åt bärnsten och verkar en smula grumlig. Skummet klättrar inte så väldigt högt upp på glaset, den håller sig kvar ett tag och bjuder på en matig men lite smutsgul utsikt – redan nu så syns det att det här är en speciell öl.
När jag luktar så slås jag av en fantastiskt fruktig och bärig lukt – det luktar otroligt fräscht, nästan som persika eller kanske aprikos! I bakgrunden anar jag dock de 8,2% alkohol som den här ölen kommer att bjuda på… det gäller att passa sig, hon är nog lite lurig den där Ingrid!
Min första lilla ”sip” avslöjar direkt att det finns en agenda i ölens tankar – jag känner hela tiden att jag blir förd bakom ljuset av komplexiteten hos Ingrid. Här finns massvis med alkoholsmak och en sötma som försöker dölja den.
Efter några mer småmunnar låter jag ölen tumla runt i munnen och återigen kommer sötma och ”spritighet” fram och av någon anledning så far mina tankar till ”hemgjord” öl med den där jästtonen som vägrar försvinna.
Eftersmaken ger mig faktiskt lite rysningar – sådana där som man kan få efter en klunk vin. Känslan av att ha druckit en rejält stark starköl känns hela vägen ner i magen!

Om jag hade slutat känna efter eller slutat recensera här och nu så skulle jag nog skrivit att den här ölen är spännande och speciell, jag skulle ha gett den ett medelbetyg och tackat för dansen.
Tack och lov så hade jag en annan recension att skriva och därför stiftade jag närmare bekantskap med den här underbara skönheten. Det slår mig nämligen nu att jag personligen uppskattar den här ölen något obeskrivligt mycket och det har faktiskt inte med smaken eller lukten att göra! Det är känslan och upplevelsen som den här ölen skänker som är speciell.
Borta är Brewdog’s rebelliska, pubertala punk-image, borta är tankarna på hur ölen ser ut i glaset. Det enda som finns kvar efter att sakta ha avnjutit den här ölen är stillhet, eftertanke och en lustig men ofrånkomlig känsla av dialog!
Vad jag menar är precis samma sak som jag skrev om när jag recenserade Fuller’s Golden Pride – det här är en intellektuell pratöl, perfekt för två nära vänner att dela när man pratar om livet, universum och allting.

Om du är någorlunda intresserad av öl och du känner att du klarar av lite mer komplexa saker som sträcker sig bortom lageröl, köp för guds skull den här ölen innan den försvinner, sätt dig ner med din närmsta vän, drick och prata…så som vi gjorde förr i tiden!
Men drick inte ”Hello, my name is Ingrid” som en öl – drick den som en longdrink och känn dig intellektuell!

Hello, my name is Ingrid kostar 36,90:- för 33cl, har en alkoholhalt på 8,2% och ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment. Om den är slut i din butik så skall den gå att beställa (enligt Beersweden).


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *