RSS Feed

Septemberöl: Höst Citra

september 18, 2011 by martin

Men ser man på!
Hello, my name is Ingrid blev inte den sista höstölen som jag provade – jag hittade en intressant ale i fredags som jag var tvungen att provsmaka och dessutom har jag sett att det minsann står en flaska sigtuna höstporter och en St Eriks rauköl i gömmorna!
Så tre små stycken om öl till blir det och först ut såklart då Høst (Höst) Citra som BeerHere har skapat och Søgards Brygghus tillverkat.
Kan danskarna hota våra svenska, utsökta höstöl?
Läs mer om denna ale som ursprungligen kallades ”Kama Citra” men som döptes om i Sverige då man trodde att ölen skulle sälja bättre med ett ”høstigare” namn…BeerHere beskriver sin Höst Citra som ”En välskapt brown ale som är avkomman till en 100% fräck amerikansk citra humle som parats med en förförisk brittisk specialmalt” (ursäkta den fattiga översättningen från danska). Med den beskrivningen kvar på flaskan så känns namnbytet en aning udda men vad har egentligen den här kostsamma (37,50:- ), starka (7%) och ganska kraftiga (500ml) brunetten att erbjuda?

Glädje och mängder med colafärgat skum fyller glaset – ja, skummet är såpass på hugget att det ogenerat fyller upp hela glaset och vill försätta upp, upp! När skummet lugnat ner sig så lämnar det kvar en dryg centimeterhög krona som håller i sig länge.
När det väl går att sätta näsan i glaset så möts jag av en tydlig, frisk ale-doft och dröjer jag kvar i luktandet så framträder blommor och citrus.
Den här brunetten är väldigt mörkt brun, nästan kaffefärgad och det är väldigt svårt att se igenom glaset.
Jag tar en första prövande smutt och känner en tydlig humlesmak – dock inte så att jag störs av den utan den är helt enkelt ”lagom”. Eftersmaken från den lilla smutten bjuder på svaga toner av kaffe men mest överväger den friska humlesmaken.
Jag tar en modigare mängd ale i munnen och låter den åka runt lite samtidigt som jag smakar intensivt och möts av en ”fet” kaffekaraktär – dock helt utan kaffesmak tack och lov! Jag sväljer och nu får jag en tydlig påminnelse om styrkan i den här alen – lite rysningar…
Så en vanlig klunk med tillhörande smaker och nu belönas jag med den fina humlesmaken som avrundas med ett härligt litet citrusbett! Eftersmaken ger ingen rysning utan det enda som känns är beskan som sätter sig en stund på sidorna utav tungan.

Det här är en riktigt fin och god öl för er som gillar humle. Helt klart ett starkt medelbetyg men jag är lite ambivalent till om den är värd nästan 40:- för en halvliter.

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *