RSS Feed

Imperial #500 IPA

april 4, 2012 by martin

Nøgne Ø är nu uppe i sin femhundrade omgång bryggda öl och för att fira den här högtiden så beslutades det att man skulle göra något speciellt – något magiskt!
Valet föll på en Imperial India Pale Ale – alltså en ale som är mycket starkare, innehåller mycket fler malt- och humle-sorter samt har en väldigt hög IBU (bitterhet). Imperial #500 består av 5 maltsorter, 5 humlesorter, 10% alkoholstyrka och mäter 100 IBU – alltså det maximala mätvärdet för bitterhet när det gäller öl.
På pappret och som text så ser det ju inte speciellt vackert ut men jag vägrar konsekvent att få för mig att Nøgne Ø kan brygga något som inte smakar bra! Har de skapat en julöl som får mig att känna mig som ett barn igen så skall väl denna Imperial IPA få mig att känna mig som en rysk tsar eller kejsare???

Först och främst så får jag börja med att berömma norrmännen för deras fantastiska skum i den här ölen! Jag har mer och mer börjat uppskatta den vackra ”försmaken” som ett sprudlande, tjockt skum bjuder på – för mig känns det nästan som att titta på en stor, skön fluffig kudde när jag är riktigt sömnig…
#500 bjuder på en fantastisk ”gyllenvit” kudde av  skum som med lätthet fyller upp huvuddelen av glaset. Några härliga, en smula större luftbubblor gömmer sig lite överallt i skummet.
Jag blir så fascinerad av skummet att jag nästan glömmer bort att titta på själva ölen – den är halvklar och går i sköna rödaktiga och ljusbruna toner.
När ögonen fått sitt så då är det näsans tur – jag sluter ögonen och luktar (lite högtidlig får man väl vara, det är ju ändå en öl som kostar nästan sextio riksdaler…)
Jag får ganska omedelbart känningar av något godis som jag tror är kolaremmar. Sen kommer malten och en halvfrisk fläkt av blommighet – förmodligen någon av humlesorterna. I utandningen får jag redan nu ett kvitto på att detta är en riktigt stark öl och efter att ha snurrat runt ölen i glaset och luktat igen så känner jag tydligt igen karaktären av alkoholen.

Jag smakar lite grann på ölen och låter smaklökarna stifta bekantskap med denna norska kunglighet. Jag blir omedelbart förvånad över den första sensationen som möter mig – i munnen känns ölen tjock på något sätt! Jag möts också av kraftiga alkoholtoner och en söt, maltig smak som får mig att tänka på spannmål vilket kanske inte är så konstigt eftersom den innehåller både korn-, vete-, havre- och rågmalt.
I eftersmaken stannar malten och en smak av kärnor från antingen dadlar eller någon annan torkad frukt.
I min andra smakomgång får jag en lustig association till fruktmos (äpple?) men ganska snart kommer de där smakerna av malt och humle som jag känner igen. Eftersmaken är nu kärv och lite bitter som den borde vara.
Jag försöker hitta humlen någonstans och hittar den faktiskt lite svåråtkomligt placerad i kinderna – den framkommer tydligt om jag suger in kinderna.
Efter min sedvanliga klunk är jag redo att sammanfatta den här drycken.

Om man tycker om ”long-drink öl” och uppskattar komplexitet så är detta ett underverk, ett fynd och en välsignelse för oss ölälskare. #500 har en väldigt mogen smak med mycket sötma utan att vara söt. Den har mängder med humlebeska och bitterhet som inte stör utan som istället kompletterar det fullständiga utbud av maltsorter som den innehåller.
Nøgne Ø Imperial #500 IPA ska inte vara för kall utan ska serveras lagom sval. Ta god tid på dig för att njuta den här ölen för det är den sannerligen värd!
Den finns tyvärr endast under en begränsad tid på Systembolaget.


1 kommentar »

  1. […] “Ta god tid på dig för att njuta den här ölen för det är den sannerligen värd!” K… Ett praktexempel på modern aggressiv och svulstig imperial IPA menar Ölhunden. 8/10. Bättre när den är färsk, tycker Humligheter. 8/10. En bra dubbel-IPA, tycker värmlänningarna på Ölkultur. De borde ju veta, som bor så nära. 3,9/5. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *