RSS Feed

Jädraöl: Trädgårdspilsner

juni 4, 2012 by martin

Systembolagets E-beställningssortiment är en gudagåva för oss ölentusiaster – sortimentet är (i svenska mått) enormt, de svenska producenterna är högintressanta och servicen är både gratis och rent utomordentlig bra!
Det finns dock två nackdelar med Systembolagets nya tjänst; för det första så är det rent farligt för oss ölintresserade! Det var inte länge sedan jag satt och letade skivfynd på ginza.se – det där tidsfördrivet är nu utbytt mot e-beställning, alltså farligt för plånboken. Den andra nackdelen är att tjänsten kanske blir för populär – jag pratade nyligen med en anställd på mitt lokala Systembolag som berättade att han tyckte det hade gått lite väl bra – mängder med småleveranser strömmar in till de lokala bolagen och det börjar bli svårt att hålla ordning på logistiken.
Växtvärk eller inte – jag tycker det är trevligt att få lära känna dessa kunnig människor, höra deras ölhistorier men framför allt uppleva fler intressanta öl!
Kvaser har äntligen hört oss ölentusiaster och han har lyft på locket till vår tids Odrörer!
Här kommer en fantastisk brygd från ett mikrobryggeri i Jädraås utanför Ockelbo – en trädgårdspilsner som är sanslöst uppfriskande! 

Upphällt i ett vinglas avnjuter jag med blicken det här intressanta ölet – en trädgårdspilsner! Jag trotsar ”trädgårds”-delen och tänker minsann bångstyrigt njuta av den här brygden i vår lägenhet – mitt i storstan…på sin höjd går jag ut en sväng på balkongen och tittar på innergården men någon trädgård blir det inte!
Skummet är försvinnande tunt och lämnar bara kvar lite ljusa, grumliga skumrester på ytan medan drycken stoltserar med sin överväldigande gyllene, guld-dunkla färg.
Jag luktar lite försynt i glaset och möts av maltlukt samt en känsla av gård – ja, jädrarimig, jag förnimmer en trädgård här någonstans!
Smaken är i olika stadier beroende på hur man smakar. Den lilla munnen ger en försiktigt maltig karaktär med aningen jäst- och alkohol-smak i bakgrunden. Eftersmaken är sval och skön.
Den större munnen trädgårdspilsner bjuder till familjefest med dukat bord av härlig malt, blommor på bordet och en sjuhelsikes skön och sval känsla i kinderna. Familjefesten är total där mitt ute på fältet!

Jädröl Trädgårdspilsner är fantastisk! Den är lika god, uppfriskande och svalkande som en lager men innehåller så mycket mer kärlek och äkthet på något sätt.  Sällan har jag smakat en öl med ett namn som är så träffande – Trädgårdspilsner passar nämligen perfekt som svalka i trädgården en varm sommardag. Ölen har inga karaktärsdrag som skiner eller sticker ut men samtidigt håller jag med Jädraås bryggeri i det de skriver på etiketten; Varför krångla till det?
Det här är en finfin öl som passar lika bra till popcorn som den passar till grillat – innehav av trädgård är valfritt, tro mig!

Jädraöl Trädgårdspilsner finns att beställa för upphämtning till de flesta Systembolag. En flaska av den här 33cl femprocentiga fantastiska sommardrycken kostar 23,50:- och det är värt varenda ihopskramlad grindslant!


2 Comments »

 1. Roger Karlsson skriver:

  Pop-Corn!? Nej, jag är skeptisk till det tilltugg-tipset (både till denna och generellt som öl-snacks). Men håller i stort sett med dig, även om jag inte fullt lika lyrisk så är den helt OK!

 2. Martin skriver:

  Tack för kommentaren, Roger! 🙂
  Jag vet inte…jag blev bara så förvånad över känslorna som den här ”vanliga” ölen gav mig – den träffade liksom rätt på alla punkter när jag smakade den!
  När det kommer till popcornen så tycker jag att kombinationen blev mycket bra – vi använder dock sanslöst mycket smör i våra så det kan ju vara att fettet och alkoholen höjde smaksensationerna och fick fram den sköna maltsmaken?
  Kommer du att recensera den? Jag såg att du också provat Vetefan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *