RSS Feed

Jädraöl Vetefan

juli 24, 2012 by martin

Som en ständigt återkommande sommarföljetång så är det dags för ytterligare en veteöl – denna gång från mitt nya favoritbryggeri Jädraås bryggeri. Flera gånger har jag tänkt beställa deras ”Vetefan” men alltid blivit distraherad av annat i Systembolagets e-beställnignssortiment – denna gången hittade jag rätt till beställningsknappen och efter c:a en vecka kunde jag hämta ut Jädraöls veteöl.
Veteöl är ganska intressant eftersom man kan känna en tydligt spannmålssmak om bryggarna respekterat råvarorna och inte rostat sönder dem totalt – Jädraås bryggeri känner till begreppet respekt väl och jag kan redan nu avslöja att deras veteöl är en hyllning till den klara, rena smaken av råvaran!
Liksom Brewdogs IPA is dead, där de fokuserar på att ta fram smaken från en enda humle i de olika ölen, har Jädraås bryggeri välsignat oss med en bra referensöl för vete.

Jag börjar med att låta ögat njuta – här har vi ett härligt vitt skum som tornar sig flera centimeter högt och har väldigt mycket stora bubblor. Ölen som försöker gömma sig under skummet är lite grumligt och bär färg av ljusgult – det finns mängder med bubblor på bottnen som då och då stiger mot ytan ungefär som champagnebubblor gör. Lyxigt!
En veteöl ska lukta vete eller hur?
Det gör det med besked och förutom vetetonerna så känner jag lite maltsötma och kanske till och med lite honung.
Smaken är till en början härligt maltig och bjuder på fantastiskt rena och tydliga vetetoner  och eftersmaken är lite fadd och  torr som väntat eftersom det är vete vi smakar på.
Smakar jag lite djupare så känner jag lite sting av alkohol blandat med malt och vetets torrhet – eftersmaken bjuder nu lite beska vilken är välkommen.
En hungrig och törstig klunk av det här magnifika ölet ger mig en snabb och kraftig vetesmak som snart ersätts med en mustighet och en lite tunn beska.

Jag avslutar recensionen med att återgå till det jag skrev i början; vill du smaka på grundstenarna i en äkta veteöl så kan du börja här med Jädraöl:s Vetefan – det är en utmärkt referenspunkt. Du kommer känna klara och rena vetetoner – inga konstigheter, inget tillkrånglat, inget tillsatt – bara gott!
Jädraöl Vetefan hittade jag i Systembolagets e-beställningstjänst –  bor du i Sandviken eller Valbo så finns den säkert i ditt lokala Systembolag. En flaska på 33cl som innehåller 5% alkohol kostar dig 23,50:- och jag måste säga att den är värd vartenda öre!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *