RSS Feed

Julöl: Jólabjór

december 6, 2011 by martin

Embla! Visir mi ölur!
Från Island kommer vår absolut sista öl som vi testar inför julen. Det kan ju såklart hända att vi provar mer intressanta öl (t.ex. Ace of Spades) men detta blir garanterat den sista julölen!
Varje gång jag har varit på Systembolaget för att spana på julöl så har jag alltid sett någon som varit framme och tummat på Jolabjor eller Jólabjór som den egentligen heter. Varje gång har de köpt den och varje gång har jag undrat vad deras upplevelse har varit när de kommit hem och smakat den. Men en rököl, är det verkligen något bra?

Jag häller upp denna isländska rököl i glaset och möts av ett glatt, matigt skum som har en gyllengyl, ljus färg. Ölen i glaset är rödaktigt på ett sätt som får det att vattnas i munnen!
Jólabjór luktar mustigt och lite rökigt – dock inte så mycket som jag trott. Är det fel på min näsa nu igen?
Nejdå, en maltighet känner jag tydligt och när jag snurrat ölet lite i glaset så framträder en mer raffinerad, rökig lukt med lite sötma.

En liten smak på ölen avslöjar att isländarna har ett bra sinne för smak när det gäller öl också! Jag bjuds på en vacker, försiktig röksmak med lite sötma.
En större mun som får fara runt i munnen ordentligt ökar känslan av sötma och nu framträder rökigheten tydligare tillsammans med sirap, torkade aprikoser eller persikor och lite alkosmak.
Ölen går ned som en mörk lager med lite rökighet som eftersmak. Ingen beska känner jag över huvud taget!
Jag gör mitt egna öltest och dricker en lagom klunk utan att smaka. I efterhand känner jag ännu mer rökighet som varar några sekunder och sen pyttelite beska. Fint!

Sammanfattningsvis måste jag säga att detta är en fantastisk öl för den som vill ut på lite fornnordiska äventyr utan att riskera livhanken! En perfekt brasöl som ger toppbetyg till Island!

Jólabjór på 6,5% är en del i Systembolagets tillfälliga sortiment, en 33cl flaska isländsk rököl kostar 28,90:- och är väl värt pengarna!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *