RSS Feed

Vinteröl: K-9 Cruiser Winter Ale

november 29, 2011 by martin

”Good people drink good beer” – är ett motto som Flying dog brewery stoltserar med, ”Don’t let anyone eat shit” är ett annat.
Frispråkiga är de tre grundarna av det mycket unga, amerikanska bryggeri som fått inspirationen till sitt namn från en tavla i en hotellbar i pakistan – och gott öl gör de också!
Jul- och vinter-ölen är snart avklarade och testade. Kvar på balkongen står en belgisk chouffe, en Snowblind strong ale och en Innis & Gunn raritet från det tillfälliga sortimentet.
Smakandet på olika julöl har fått tungan att vilja ta semester och näsan att vilja pensionera sig, inspirationen att hitta fyndiga liknelser är på upphällningen…
Vad gör man då?
Jo vi häller upp en stark vinter ale och smakar den! 🙂

K-9 Cruiser bjuder på en rolig upplevelse där skummet lätt fyller det mesta av glaset och tar god tid på sig sjunka ihop och börja likna en krona. Drycken bjuder på en bärnstensfärg med toner både åt det bruna och röda hållet. På ytan simmar så småningom en fin skumkrona som är ljusgul och väldigt bubblig.
Jag stoppar ned min överansträngda näsa i glaset och får ganska snabbt känningar av spritighet och humle. Jag känner också lukten av spannmål eller brödbak.

En liten mun utav ale:n skänker mig en sval smak där jag anar ett uns av spritighet eller alkosmak. När jag låter ölen fara runt i munnen kommer det lite söta toner också som avslutas med en försvinnande humlesensation.
Jag tar en munfull och nu främträder alkoholsmaken tydligare (denna ale är ju trots allt på 7,4%) och samtidigt tränger sig en mjuk, gräddig känsla på. Efter ett tag dör alkosmaken ut.
Eftersmaken bjuder på en sällsynt sval fräschhet i kinder och gom och det enda som stannar kvar är en blyg, nästan generad humlebeska. Det var länge sedan en öl bjöd på sådana abstrakta sensationer bortom smak och lukt!!

Jag tar min vanliga snabbklunk och nu är det bara den härligt mjuka och lena känslan som jag känner när ölen sväljs. En liten beska sätter sig försiktigt bak i gommen, viskar något och försvinner sedan.

Jag är väldigt överraskad! För det första så förväntade jag mig något åt det rökiga, mustiga hållet från Flying Dog (fråga mig inte varför) och för det andra så visste jag inte att ölprovning kunde bjuda på sensationer som friskhet, fräschhet, svalka – jag trodde man var inskränkt till humlearomer och smaker?
Nåja jag skall sluta här och nu innan det blir alldeles för filosofiskt!
K-9 Cruiser Winter Ale är en fantastisk, stark ale och jag rekommenderar den verkligen till er som tycker om öl!
Toppbetyg för Flying Dog Brewery för den här utsökta skapelsen!

K-9 Cruiser Winter Ale är 355ml fantastisk, 7,4% ale som besöker oss i Systembolagets tillfälliga sortiment. En upplevelse kostar 25,80:- men är lätt värd det dubbla!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *