RSS Feed

Nils Oscar Kalasjulöl 2012

december 4, 2012 by martin

När jag läser förra årets inlägg om julölen så nickar jag igenkännande när jag ögnar igenom Kalasjulöl från Nils Oscar – en frisk smak med återhållsam humle som gör sig utmärkt på det svenska julbordet, dock inget häpnadsväckande.
Jag skulle vilja jämföra Nils Oscars Kalasjulöl med ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” där båda upplevelserna är otroligt charmiga och mysiga men samtidigt bjuder en föga pulshöjande upplevelse. Missförstå mig rätt – Kalasjulöl har en given plats på det svenska julbordet och givetvis skall den ju avsmakas varje år, det är ju trots allt som en liten tradition!

I glaset finns ett frodigt och ganska kompakt, ljust skum som ligger fint på toppen av den mörkt rödbruna drycken.
Lukten är som vanligt trevlig med toner av smörkola, malt och en aning humle.
Som en riktigt mysig julöl bjuder den här upplagan på smaker av knäckig och ganska robust maltkaraktär och en något diffust citrussmak. Humlebeskan finns där om man känner efter ordentligt och eftersmaken bjuder på en kort metallisk upplevelse som snart övergår till något som jag vill likna vid russin.

Nils Oscar Kalasjulöl anno 2012 är en rakt igenom stabil, trygg och skön julöl som passar fantastiskt bra på långbordet till julmaten.
Visst känns den enkel men den bär dock Nils Oscars tydliga kännetecken av gott hantverk!
När du går och strosar bland det tillfälliga ölsortimentet på Systembolaget så tycker jag att du absolut ska plocka med dig några 33cl flaskor av den här stabila, mörka lagern som innehåller 5,2% alkohol och kostar 19,50:-
Den passar säkert bra till Sagan om Karl Bertil Jonssons jul också – för du tittar väl fortfarande på den till jul?


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *