RSS Feed

Påsköl: Nils Oscar Kalaspåsköl

mars 18, 2012 by martin

Förra påsken så smakade jag Nils Oscars kalaspåsköl och tyckte att den var allt jag vill ha av en högtidsöl.
I år så hittade jag den i hyllan på Systembolaget igen – och om det finns en Nils Oscar kalasöl på hyllan så skall den också finnas i kassen på väg till kassan, eller hur?
Jag tror att detta årets påsk kommer att innehålla betydligt färre kalaspåsköl än förra året dock…
Om ni orkar läsa vidare så skall ni få veta varför…

 Jag häller i ölen lite för våldsamt i glaset och får som resultat en tjock, bräcklig krona av en ljust, ljust brungul färg.
Färgen är rödbrun såklart (fick påpekat av min hustru att ”jag tycker alla öl du testar nu är rödbruna…”) men den här drar faktiskt lite åt det gula hållet också!
Jag stoppar näsan i glaset och upprepar nästan förra årets fadäs med ölskum i näsan när jag luktat för hårt och nära skummet… Lukten består av två majoriteter; smörkola (caramel) och malt.
En första försiktig liten mun av ölen bjuder på en svag beska som bryts av väl med caramelsmaken – maltsmaken finner sig i att vara lite i bakgrunden för smörkolan.
När jag sväljer så slår en lustig, metallisk smak till i smakcentrat. Något måste blivit fel i mitt test – jag känner en fet smak blandat med ost (?) som jag inte ännu kan identifiera…
En större, lite modigare munfull får tankarna att vandra åt sädesfält och kanske lite citrus. Återigen kommer den där läskiga smaken när jag sväljer – det smakar nästan sådär fett som lax kan göra ibland, blandat med en metallisk sensation. Nästan lite läskigt!!
När jag tar en klunk utan att tänka så smakar den tack och lov bara helt vanlig öl – lite beska men ingen annan, otäck eftersmak.

Nils Oscar Kalaspåsköl finns i Systembolagets tillfälliga sortiment för påsköl. 33cl innehåller 5,6% alkohol, kostar 19,50:- och passar säkert utmärkt med laxen, äggen och potatisen. Ganska bra men inget man skapar en ny helgdag för att hedra…


1 kommentar »

  1. […] Bloggaren Foodie Yuko tycker så här om Nils Oscar Kalaspåsköl 2012 […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *