RSS Feed

Lervig: Konrad’s stout

augusti 26, 2012 by martin

Som glad amatör-ölbloggare känner jag en ständigt ökande press varje gång Systembolaget kör ett begränsat släpp av ölvärldens ”rariteter”. Det handlar om att få tag på ölen, smaka, njuta och såklart hinna blogga om den – innan den tar slut från hyllorna!
Augustisläppet blev en långsam strid och när jag tittade i hyllorna i helgen så syntes det klart och tydligt hur ölenstusiasterna har slagit till med militärisk precision – nästan alla dyra, exotiska öl är borta och har lämnat gapande hål i sortimentet.
Stolt i leden står dock ganska många Konrad’s Stout (som klassas som en ”Russian Imperial Stout”), vilket är lite lustigt tycker jag men kanske beror det på att det är en stout (och kräver en del av konsumenten) eller så beror det kanske på att den inte har hypats lika mycket som broderölen ”Rye IPA” (vilken jag inte var överförtjust i även om den var god).
Som nyväckt stout- och porter-njutare kunde jag helt enkelt inte låta bli att köpa den dag ett, speciellt inte för det väldigt överkomliga priset 29,90:-

Jag börjar hälla upp Konrad’s Stout i glaset – den glider ned tungt och bastant och låter ”fluffigt” på något sätt när den landar. Skummet är mörkt gyllenbrunt och har en kongelig krona på c:a en cm som innehåller bubblor och kratrar i olika storlekar.
En Stout skall ju vara mörk till färgen och det vet Lervig Aktiebryggeri – en kolsvart brygd ser jag, lika ogenomtränglig som den svarta, syndiga färgen på Darth Vaders hjälm!
Jag för glaset mot näsan och slås av en väldigt matig arom med djupa chokladtoner, mörkrostat kaffe och en del rostad malt. Lukten är tjock och nästan mättande. Efter en stunds luktande så sticker det nästan i näsan av alkoholångorna…
Till en början så smakar den av någon torkad frukt, sen kommer det sköna kaffesmaker och en uns bitter choklad.
Eftersmaken bjuder på en alkoholbedövad känsla av kolsyra, kaffe och choklad. Det finns en beska i bakgrunden som gör sig fenomenalt med alla andra tunga smaksensationer.
Min andra smakomgång är betydligt fräschare och jag kommer att tänka på chokladdoppade russin – du vet den där smaken som först är choklad men sedan exploderar så smått i fruktig sötma för att till slut bjuda på den där mustiga russinsmaken?
Eftersmaken är nu ganska mild och när jag tar en vanlig klunk välsignas smaklökarna med fin russinsmak.

Ja, det här var en mycket angenäm upplevelse! Jag förvånas över fruktigheten gång på gång och jag gillar verkligen att den finns där så uttalat tillsammans med chokladen och kaffet.
Jag skulle gärna rekommendera denna som en ”Gateway-stout”, alltså något att börja med om du tror att du inte gillar denna ölsort. Jag ger nära toppbetyg till Konrad’s Stout för jag tycker faktiskt att detta är ett mycket bättre hantverk än Lervig’s Rye IPA, åtminstone i min lilla bok (och på vår lilla blogg).
Nu till fakta: Lervig Aktiebryggeris Konrad’s Stout finns på tillfälligt besök på bolaget – en flaska är på 33cl, innehåller 10,4% alkohol och kostar som sagt endast 29,90:-

Köp.

Njut!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *