RSS Feed

Lervig Rye IPA

augusti 12, 2012 by martin

Norska öl är vi sannerligen inte bortskämda med i Systembolagets utbud så därför var det med glädje som jag upptäckte att Norska Lervig Aktiebryggeri fick representera vårt grannland med två öl; en IPA och en stout.
Beersweden rekommenderade de båda norska bröderna så de hamnade i korgen tillsammans med lite annat som ”måste” provas och som säkert är slut innan jag hunnit prova dem.
Eftersom detta är en öl som blandar råg med korn i maltgrunden så blir jag intresserad eftersom jag uppskattar brödsmaken som rågmalt ofta ger. Norrmännen har dessutom använt fyra sorters humle i brygden, bland annat centennial- och citra-humle som med sina utpräglade citrusaromer oftast faller mig i smaken.
Det ser ju väldigt bra ut ”på pappret” men hur smakar den egentligen?

I glaset ser det bra ut också – en rödbrun dryck med ett ihärdigt, bubbligt och brungult skum toppar ölen med en c:a 2 cm hög krona. Det finns mängder av bubblor i lite olika storlekar.
Lukten är mustig och sänder ut en ganska kraftig rågdoft som kompletteras väl med humlelukt av blommor och citrus.
Den första smaken är len och rund med lite maltkaraktär – humlen bits lite försiktigt och märks av väldigt väl när jag sväljer. Eftersmaken är något torr och bitter och sitter kvar länge i kinderna.
När jag smakar vidare så anar jag lite mer rågmalt men annars samma smakkaraktär som tidigare. Denna IPA döljer sina 8,5% mycket väl – skulle jag inte läst på flaskan så skulle jag tippa på att den är någon stans runt 5-6%.
Dricker man den här ölen som vanligt, utan att smaka, så tror jag att man upplever den som bitter och besk – det gör jag i alla fall, jag känner inte mycket andra smaker när jag tar en klunk.

Lervik Aktiebryggeri skriver följande på sin websida ”…en maltaktig ryggrad som matcher den vanvittige mengden humle som er brukt under bryggingen” och jag håller med – detta är ett beskt litet monster!
De vanvettiga mängderna med humle har varit med sedan vattnet kokat här och sätter sin tydliga bittra prägel på ölen som jag tror många kommer att lovorda – tyvärr gör inte jag det eftersom jag inte är så förtjust i ”tungkrullare”, ”humlebomber” och andra sensationer med ett IBU på 100+
Jag ger Lervik Rye IPA ett hyggligt medelbetyg – hade den vansinniga mängden med humle varit med i slutet av humlingen så tror jag att jag hade gillat den skarpt!
Lervik Rye IPA finns i Systembolagets tillfälliga sortiment som nummer 11724 – 33cl kostar 28,70:- och jag skulle rekommendera den tillsammans med någon fet mat (kanske vår magiska vardagspasta) så humlen får något att kämpa mot!


1 kommentar »

  1. […] eller så beror det kanske på att den inte har hypats lika mycket som broderölen “Rye IPA” (vilken jag inte var överförtjust i även om den var god). Som nyväckt stout- och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *