RSS Feed

Sigtuna Brygghus Midvinterblot 2012

december 17, 2012 by martin

The CLAW!År 2011 vaknade en riktig best till liv – den var stor, den var ordentligt stark och den visade lika kraftfulla sidor av brutalitet som värme och kärlek; Sigtuna midvinterblot 2011 var en riktig björnmamma!
Under Stockholm Beer and Whisky festival i höstas fick jag äran att stifta bekantskap med den alldeles nyfödda pälsbollen till björnunge som nu vuxit till sig och mognat för att erbjudas er i glaset lagom till julbordet.
Jag och Magnus från Vin & Gastronomi besökte mässan tillsammans och smakade (bland annat) Midvinterblot 2012 – vi var rörande eniga om att mindre, svagare och yngre faktiskt fungerar klockrent för just den här Imperial Portern.

Tung som en mätt björnunge, redo för vinteride, snubblar Sigtuna Midvinterblot tungt, tungt ned i glaset och drar ett täcke av colafärgat, bubblande skum över sig.
Under täcket anar jag en midnattsmörk dryck med ett väldigt svagt genomsläpp av mörkbrunt ljus.
Jag väntar ett slag och låter den vackra, unga björnen somna in lite djupare innan jag törs sticka fram näsan för att uppleva en lugn lukt av kaffe, choklad, torkad frukt och malt blandat med en relativt vild spritighet.
Smaken visar klart och tydligt vem mamman är; jag hittar en tydlig kaffekaraktär, lite torr fruktighet, sötma, mängder av malt, samt russin eller fikon.
Eftersmaken ger riktigt skön smak av frukt och druvor med choklad och ett uns av beska.
Tar jag en försiktig, långsam klunk så upplever jag en frisk smak med frukttoner innan en svag kaffekänsla infinner sig. Smaken avslutas fint med lite, lite beska i kinden och jag kan inte låta bli utan att försiktigt klappa den björn som sover – försiktigt så att hon inte vaknar…

Toppbetyg till Sigtuna Brygghus igen?
Ja, det är klart!
Kärlek i uppfostran och respekt för hantverket är vad det handlar om för att uppnå fantastiska resultat och Sigtuna Brygghus vet vad de gör.
Midvinterblot 2012 är en riktigt bra porter som varmt rekommenderas till efterrätten på det lyckade julbordet eller framför brasan medan du tittar på allt presentpapper som går upp i rök.
Gör ölvärlden en tjänst och köp på dig några flaskor av denna härliga dryck – spara gärna några flaskor till nästa år då jag garanterar att du får stifta bekantskap med en kärleksfull, väluppfostrad björn.
Sigtuna Brygghus Midvinterblot finns i Systembolagets tillfälliga sortiment – en liten unge på 33cl väger 8,0% och kostar  faktiskt bara 22,90:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *