RSS Feed

Mohawk October Unfiltered

september 5, 2012 by martin

Hösten bjuder på fantastiska skådespel som gång på gång visar oss naturens råa kraft – molnen hopar sig och vi förväntar oss regn men istället för ett ihärdigt regnande så får vi kraftiga blixtar och djupa dunder. Regnet kommer eventuellt som en varm påminnelse om att vi bor i Sverige – omväxlingens land.
På samma sätt bevisar Mohawk brewing gång på gång att svensk öl är omväxlande – bara för att det är en Mohawk unfiltered behöver inte betyda att det är samma öl som vi njöt av i somras, tvärtom!
Slottskällarens bryggeri har återigen fått äran att brygga den svenska tuppkammens öl; Mohawk.

Resultatet lär inte göra dig besviken för här har vi en stöddig rackare till oktoberöl; grunden är traditionsenlig med tyska malt- och humle-sorter men sedan har den vansinniga och geniala tuppkammen slagit till och tillsatt smakrik humle från en helt annan del av världen.
Förbered dig – oktober blir sig nog aldrig lik!

Jag får aldrig bort bilden ur huvudet från Master pairings-introt av New Brew Thursday-podcasten där Dr Bill Sysak häller upp en öl i glaset genom att hålla den upp och ned. Av någon anledning får jag för mig att göra likadant med Mohawk October Unfiltered och resultatet blir explosionsartat med mängder av skum. Jag får väl erkänna att en del av ölen hamnar på bordet också…
Den bryska upphällningen ger ett sanslöst stort och väldigt bubbligt gyllenvitt skum som lämnar tydliga spår på glasets kanter.
Drycken är grumlig (såklart) och bär vackra, ljust orangea och höstlika färger.
Näsan får sig en skön dust av fantastiskt fräsch och frisk, maltig doft som är bred och smörig som kola men blandat med blommor.
När jag smakar på min blivande favoritöl i höst så känner jag en lite spritig och humlestinn smak som bär tydliga spår av en robust malttyngd. Någonstans känner jag också smaken (inte sötman) av socker.
Jag känner en härligt gräsig eftersmak och en ganska tydlig beska i kinderna – gommen känns sval.
Mer avsmakning ger också mer maltkaraktär och jag skulle vilja påstå att jag känner en sekundkort smak av något krusbärsliknande i början.
Eftersmaken nu är mycket skön och går i beskans tecken…ganska länge!
En (av många) klunkar ger sensationer av uppfriskande beska med en smula caramelmalt i bakgrunden och nu vet beskan exakt hur länge den skall stanna kvar i munnen.

Sammanfattningen består i lovord.
Denna öl är helt fantastiskt fantastisk faktisk!
Den är uppfriskande som en solglimt i en höstbrun skogsglänta och skänker trygghet och värme genom sina toner av caramelmalt. Äventyr, fart och fläng uppnås med enkelhet eftersom den också levererar en frisk humlefläkt.
Jag ser den som en kraftig vind genom höstlöven och får än en gång lovorda Mohawkölen med hjälp av ett toppbetyg!

Mohawk October Unfiltered finns under en begränsad tid hos Systembolaget. För endast 19,80:- får du uppleva en lite (5,9%) vildare höst levererad i en 33cl flaska.

 

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *