RSS Feed

Mohawk Whiteout Stout

december 9, 2012 by martin

December 2012 är en välsignelse för alla oss öltomtar och i år blir det nog svårt att ha någon slags enlighet i utbudet av öl på julbordet. Mohawk hjälper till att spä på urvalsångesten genom att här servera oss en stout av världsklass som andas nytänkande.
Enligt Mohawk Brewing så är denna helsvarta Imperial Stout bryggd med nio maltsorter, honung och rörsocker vilket på pappret låter väldigt mastigt och gott – nu får vi se om 9,7% alkohol ger 100% upplevelse…

Som en riktig stout så känns denna lite ”trög” när man häller den i glaset – det är en öl med tyngd som landar i glaset och producerar ett centimeterhögt, kompakt skum som är riktigt brunt.
När jag låter ögonen vila på denna stout så slås jag återigen av den kompakta tyngden som strålar ur glaset. Den är mörk som kaffe och släpper endast igenom lite grann rödbrunt ljus i kanterna.
Näsan får sig en omgång av alkohol som heter duga och när de största sensationerna av alkohol har lugnat sig så anar jag också kaffe och choklad blandat med fruktighet och sötma.
Smaken är ett mästerverk som bjuder en len och mjuk smak med kaffekänsla och en svag smak av honungsmelon(!?).
Jag smakar igen och känner nästan omedelbart honungsmelonen blandat med en ordentligt robust maltupplevelse. Kaffe och knäckebröd (råg?) anar jag också.
Efter några smakomgångar känns tungan lite bedövad av den höga alkoholhalten så jag låter den vila…
En klunk avslöjar att detta förmodligen klassas som en ung öl som skulle må bra av att mogna – dock är den len som honung och bjuder även nu på en smak av honungsmelon och malt.

Sammanfattningen är lite spridd för min del – dels så tycker jag att det här är en fantastisk stout med en rolig karaktär av honungsmelon. En annan del av mig undrar om den verkligen skall smaka så här – kanske mår den bra av att lagras en smula? Världsklass är det ju i alla fall, liksom alla andra Mohawköl!
Mohawk Whiteout finns i Systembolagets tillfälliga sortiment där en flaska på en halvliter kostar 34,90:-
Rekommendationen är solklar – köp några falskor, avnjut en nu, en till jul och spara några för att smaka i höst…


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *