RSS Feed

Monks: 11.11.11

september 3, 2012 by martin

När jag satt och klickade mig runt i (och beställde från) Systembolagets E-beställningstjänst sist så hade jag ingen aning om att jag efter dryga veckan skulle få smaka på en av årets mest intressanta öl. Vidare så hade jag heller ingen aning om att ölen ifråga bryggts c:a 5 minuter från vårt hem.
Monks Café är det såklart som jag skriver om och även om jag aldrig satt min fot i restaurangen eller bryggeriet, kan jag redan nu säga att detta är starten på en kärleksfull resa!
Innan jag började skriva den här inledande texten så passade jag på att besöka bryggeriets hemsida och det är nog tack vare det som jag känner att jag blivit lite grann hopplöst förälskad i konceptet som Monks Cafe står bakom (eller framför?).
Monks Cafe erbjuder:
-2 lokala bryggerier – båda i Stockholms innerstad
-Ölprovningar (flera gånger i veckan)
-Bryggkurser
-Ett fantastiskt restaurangkoncept som förmodligen även tilltalar min hustru (Yuko – de har Moules Marinere och en hel meny tillägnad musslor!!!)
-Försäljning av (svagare) öl att ta med hem

Listan fortsätter och intresset växer ju djupare jag surfar på Monks hemsida – jag måste slita mig från webben för jag minns att jag faktiskt har en öl att recensera.
Du har gissat rätt – den kommer från Monks Café & Brewery!

Nu är inte jag någon expert på ölsorten Saison men eftersom ursprungsölen kommer från en tid då det inte fanns kylskåp så misstänker jag att jag har misshandlat den här brygden lite grann då den fått stå i vår kalla kyl i över ett dygn.
Jag misstänker också att resultatet av den för kalla ölen visar sig ganska omgående eftersom jag uppmärksammar en väldigt sparsam (men i och för sig ihärdig) skumkrona när jag häller upp ölen i mitt glas. Skummet är ”gyllengulvitt” och känns väldigt tjockt och kompakt sin minimala krona till trots.
Drycken är rödbrun och vägrar  bångstyrigt att släppa igenom något ljus förutom på kanterna av glaset.
Jag luktar och känner av en ganska tydlig syrlighet, lite sprit och något väldigt mustigt med relativt kraftiga trätoner.
När jag slutat lukta så måste jag ju bara smaka av den här intressanta ölen och jag blir verkligen inte besviken;
En fantastiskt smakrik karaktär av druva och/eller körsbär attackerar smaklökarna på en gång – smakar jag riktigt ordentligt så upplever jag även något med rökkaraktär. Ekfaten som denna saison är lagrad på står annars för de främsta smakintrycken där eftersmaken ”bär” tydliga spår av något vilt bär. Jag upplever ganska djupa alkoholtoner och känner faktiskt av en i det närmsta brännande sensation av alkoholen långt bak på tungan.
När jag fortsätter att dricka och smaka av denna speciella öl så får jag en härligt åldrad blandning av torkad frukt, alkohol och ekfat. Det är nästan som att den påminner om en fin whiskey?
Min klunk skänker mig härliga ”källartoner” och en fantastiskt skön ekfatskänsla där alkoholsticken håller sig i bakgrunden.

Min sammanfattning:
Jag rekommenderar Monks 11.11.11 starkt att avnjutas (inte för kyld) en blåsig höstdag. Tycker du om att smutta på en riktigt fin whiskey så kommer du att älska den här ölen eftersom den gör sig bäst i små munnar under en lång tid.
Personligen skall jag definitivt hålla ögonen öppna efter fler mästerverk från Monks Café och jag kommer definitivt släpa med familjen till restaurangen för att äta och dricka och jag kommer också att betala för någon av deras ölprovningar och jag kommer verkligen att vilja boka upp mig på deras bryggkurser och jag kommer…
Ja…jag kommer nog att fortsätta dricka och njuta av många fler produkter och upplevelser från detta ”Brewpub”-koncept som ligger alldeles, alldeles nära!

Om du bor i Stockholm och verkligen skyndar dig till Systembolaget på Sveavägen så hinner du nog lägga vantarna på en av de nio (i skrivande stund) 11.11.11 som fortfarande finns tillgängliga. Flaskan innehåller 25cl supersaison, har en alkoholhalt på 11,7% och kostar 59,90:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *