RSS Feed

Mysingen Midvinterbrygd 2012

december 2, 2012 by martin

Ända sedan förra året så har mitt öga varit mer och mer intresserat av Nynäshamns ångbryggeri – jag minns fortfarande min första träff med den här lilla tomtenissen som de kallar Mysingen…
Eftersom jag uppskattar  mörk lageröl så lever det goda minnet kvar från förra året då jag kallade Mysingen för ”en ale förklädd till julöl” och gav den toppbetyg.
Hur blir det i år då – levereras årets bästa mörka ale i en tomteskrud som kallas midvinterbrygd eller döljer det sig en låtsastomte bakom tomtemasken? 

Mysingen trillar nedför glasets kant likt tomtefar i skorstenen och landar med en liten duns. När röken och dammet lagt sig så möts jag av en härlig krona av kompakt, ljusbrunt och fräknigt skum som gärna stannar kvar på glasets sidor.
Själva drycken är nästan kolsvart men här och där släpps det igenom lite fryntligt, julaktigt rött ljus.
Samma fina julkryddor som förra året känner jag när jag luktar i glaset men i år anar jag dessutom en viss syrlighet samt lite rökkaraktär.
Smaken går inte heller av för hackor; rostad malt och tjära till en början som i senare provningar utvecklas och lägger syrlighet och rök till paletten.
Min lilla klunk ger mig omedelbart en mysig smak av kryddor varvat med en härlig syrlighet. Beskan stannar inte för länge utan går hem strax efter Kalle – perfekt!

Mysingen Midvinterbrygd bjuder på en rejält fin och lagom rostad upplevelse. Jag tycker att syrligheten är fantastisk i en sådan här öl och jag är oerhört glad att Nynäshamns ångbryggeri har vågat gå åt det hållet.
Det här är en perfekt öl för den som vill ha en stabil och robust öl som inte sticker ut för mycket.

Mysingen finns på tillfälligt besök i Systembolagets vintersortiment – en halvliter kostar 31,40:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *