RSS Feed

Julöl: Jacobsen Naked Christmas ale

november 26, 2011 by martin

Även stora bryggerier har numera mikrobryggerier som tillverkar fantastiskt öl. Jacobsen är ett sådant bryggeri och jag blev introducerad till deras hantverk av min vän Johan som brukar handla lite roliga öl i Köpenhamn när han kommer upp och hälsar på oss.
I Systembolagets hyllor i år hittade jag helt otippat deras vinter/julöl. Visserligen så stack priset lite i ögonen men 55:- för 75 cl är ändå OK om man får en ”ölinarisk” resa på köpet eller?

När jag häller upp en del av ölen (har ju inget glas som rymmer en 75:a) så blir jag genast intresserad – skummet är sprudlande, busigt och har små ”osthål” i sig. Det är smutsgult och bryter av mycket fint mot den dunkelt bärnstensfärgade drycken.
Jag luktar ganska omedelbart toner av vin, jäst och…knäck??? Hmmm…mycket intressant!

Jag tar en första försiktig mun och möts av en söt rackare som stoltserar med sin gräddiga karaktär – det här är en riktig dansk öl som inte skäms för sig. Jag sväljer och känner alkosmaken som jag ryser lite av men sen kommer fina toner av jäst och julkryddor.
Jästsmaken håller sig tyvärr kvar en stund efter att jag har svalt och jag kan inte låta bli att tänka på danska kvinnor från filmer runt 80-talet med stora behag och hår under armarna! Det här är en burdus julöl men på alla bra sätt!

Jag tar en munfull och belönas med nästan en total frånvaro av jästsmaken. Dock så framträder sötman lite mer och nu känner jag också smak av lite apelsin eller pomerans.
Jag tar min sedvanliga ”storklunk” och smakar efteråt och nu kittlar den minsann lite bak på min tunga samtidigt som jag njuter av citruskaraktären bland alla kryddor.

Jacobsen Naked Christmas Ale gör verkligen skäl för namnet och det är en härlig öl att starta julbordet med. Den har en lagom styrka och passar utmärkt till vörtbrödet, prinskorvarna eller Janssons frestelse!
Passa på att njuta av en av Danmarks skönheter!

Jacobsen Christmas Ale finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Hon är 7,5% stark, fyller upp en 75cl kupa och kostar 55:- för en lång stunds njutning!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *