RSS Feed

Julöl: N’ice Chouffe

november 30, 2011 by martin

Nu börjar vi närma oss slutet av årets provning av jul- och vinter-öl. Längst ned i säcken finns de lite mer obskyra och annorlunda ölen. På tal om obskyr och annorlunda – här kommer en riktigt konstig brygd från Belgien…
N’ice Chouffe är en ölblandning där ölhantverkarna på Brasserie d’Achouffe verkar ha tagit på sig både foliehatten, clownnäsan och tomteskägget för att skapa en riktigt sinnesomvälvande skapelse! Men frågan är hur man skall likna det de skapat – är det ett Frankensteins monster eller ölvärldens svar på Apple iPhone?
Bryggeriet blandar hej vilt bland smaker (timjan, ingefära och smörkola) och rör ihop de mest sanslösa blandningar av drycker (öl med curacau) och slutprodukten blir något som med sina 10% alkoholstyrka definitvt kommer att värma magen en kall decemberkväll.
Men är det gott?

Den som överlever får se!

N’ice Chouffe ger ett mycket bra första intryck – en supergullig etikett, en härlig kork att öppna och ett mycket sprudlande skum.
Drycken är grumlig och har en ljusbrun ton som får mig att tänka på nyponsoppa. När skummet väl har lagt sig till ro så observerar Yuko direkt att det ser ut som kokande knäck och själv fnittrar jag inombords när jag ser de ojämna storlekarna på bubblorna i glaset – det påminner om en bra ost!
När jag försöker hitta lukterna i glaset så blir det återigen svårt och jag tänker direkt på kommentaren från Marcus där han påvisar sambandet mellan överdriven avsmakning av julöl med minskad förmåga att känna lukter. Men det är inte det som är fallet här! N’ice Chouffe luktar inget speciellt, inget påtagligt utan jag får återigen beskriva lukterna med hjälp av känslor.
En viss lukt av örter känner jag men sedan upplever jag lukten av sötma och malt. Det dröjer nästan 20 minuter innan jag tycker mig ana lukten av ingefära (som jag faktiskt läst mig till att ölen skall ha en smak av).

Jag tar en liten mun och smakar ordentligt men återigen känner jag inga distinkta smaker; jag känner sötma, spritighet och jäst. Jag får rysningar redan nu när jag sväljer ölen…
Jag tar en munfull och låter drycken rulla runt lite. Nu anstränger jag mig till mitt yttersta för att smaka några annorlunda smaker men får återigen bara jäst och malt som smak. Jag har faktiskt lite svårt att svälja ner hela ölen…
Jag börjar fundera på ifall jag dricker den för kall? En snabb googling bekräftar att serveringstemperaturen skall vara mellan 4-10 grader och på balkongen där ölen stått några veckor är det 6°C så det bör ju vara optimalt.

Påverkad av denna Frankenstein till öl griper en lite djävul tag i mig och ber mig att ändå värma upp ölen – jag häller försiktigt upp lite av den i en kastrull och värmer den långsamt tills den håller c:a 20-25 grader.
Visst ändrar den karaktär! Nu luktar jag på den och ryser omedelbart – jag smakar trots bättre vetande och belönas med en klar, genomträngande smak av metall! Nähä , det var inte rätt väg att vandra när det gäller den här ölen – tillbaks till den kalla!

För första gången sen jag började skriva om öl är jag tveksam – ska jag prova att smaka av ölen på mitt egna sätt? Tänk om jag mår illa? Nä… ”Who dares wins!”
Det var inte så illa men jag känner nu att jag inte kommer att lovorda den här drycken speciellt mycket; på väg ner till magen så sänder den här mutanten smaksignaler av sötma, en viss knäckighet och en sliskig känsla av sprit.

Slutkommentar:
Det här är ett monster! Inte för att den biter utan för att ölen har så konstiga, sliskiga smakfenomen på alla plan.
Jag kommer att tänka på Tina i ”Who framed Roger Rabbit” om någon nu sett den filmen – när Roger Rabitt ser henne bakifrån så tror han att det är hans underbart vackra hustru men när hon vänder sig om så är det en läskig varelse till kvinna med fladdrande, blöta läppar.
Definitiv inte min ”påse té”…Men den värmer!

Om du vill ut på ett halvläskigt äventyr så finns N’ice Chouffe i Systembolagets tillfälliga sortiment för 2011. En 75cl (!!!) flaska 10% trollbrygd kostar 56,90:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *