RSS Feed

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

mars 11, 2012 by martin

När Nils Oscar släpper en ny öl i Systembolagets sortiment så tycker jag att det är var mans skyldighet att vallfärda dit och inhandla ett smakprov. Det här bryggeriet har ju genom min tid som öl-entusiast släppt en hel del klassiker och nästan lika många ”ölstjärnor” på min himmel.
Ctrl Alt Delete innebär för mig som IT-nerd en mängd saker men jag kan knappast associera ölen med typiska windowsrelaterade händelser som t.ex. omstart eller krash? Nä, det blir snarare en tolkning av ”logga in” isåfall!

Jag häller upp ölen i ett högt glas som är ganska brett och får en hög skumkrona – flera centimeter hög faktiskt!
Skummet är ljust och innehåller massvis med bubblor där en del är riktigt stora. När skummet sjunker ihop bildar de stora bubblorna ihopsjunkna kratrar.
Ölen i sig är åt det orangebruna hållet – en ädel, metallisk färg som på något konstigt sätt får mig att tänka på frukt eller fruktjuice.
Lukten är maltig och har en söt ton som gör att mina tankar går åt de betydligt starkare ölen.

En första försiktig mun av ölen ger mig omedelbart en rökig, bränd smak som känns spetsig på något sätt. Jag anar en beska men den är inte speciellt påtaglig. Eftersmaken bjuder på den där svaga beskan i gom och långt bak på tungan.
Jag tar en större mun och möts av samma sensationer – nu blir jag återigen förvånad över den där smaken av 7% i den här ölen som bara innehåller 4,5% alkohol!
Bryggeriet skriver att ölet har en balanserad beska och de kan inte ha mer rätt! Här finns inga obehagliga stick av humle eller någon läskig sötma – bara en skön känsla och ett leende.

Min egna ”storklunk” ger mig en mycket snabbare och intensivare rökighet som avslutas med en sval, len sensation på väg ner till magen – en underbar men snäll humlekänsla!

Det här är en väldigt lyxig ”vardagsöl” som jag tror passar alldeles utmärkt tillsammans med hemmagrillad kyckling eller varför inte vår Caesar sallad?

Ctrl Alt Delete är en öl i Systembolagets tillfälliga sortiment. 33 cl av denna 4,5% öl kostar 19,50:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *