RSS Feed

Julöl: Nils Oscar Julöl 2011

november 27, 2011 by martin

Efter ”lillebrors” ankmomst och den lite otåliga väntan på vad den ”riktiga” julölen från Nils Oscar, är det äntligen dags att prova!
Kommer det stabila bryggeriet Nils Oscar Company kunna slå den frånvarande favoriten ”Midvinternattens Mörker” eller nykomligen ”There is no santa”? Den som lever får se…och jag vet redan!

Väl upphällt i glaset möts jag av en nattmörkt öl som endast släpper igenom mörkbruna strimmor av ljus. Det ljusbruna, karamellliknande skummet dominerar platsen i glaset och tar sin goda tid på sig att bli lugnt.
Efter en bra stund så går det för sig att lukta på ölen utan att få skum upp i näsan och ganska snart fylls näsan med den mustighet som en julöl skall ge – nästan åt julmust-hållet!
En liten mun öl ger ett kvitto på att ölen är jättemustig och längre ned på kvittot finns en sötaktig, bränd smak med inslag av en frukt som jag inte riktigt kan placera (antingen fikon eller plommon).

Jag tar en ordentlig munfull och låter ölen rulla runt på tungan och ut i kinderna. Nu känner jag den starka, söta alkoholhalten tillsammans med ett suveränt komplement i form av torkade fikon och lite kola eller karamell.
Jag får faktiskt lite rysningar efter att jag har svalt men jag upplever även en varm, fin känsla som lämnar en dröjande fräsch smak av citrus.

Nu minns jag inte riktigt vad det var som hände men av någon anledning så var jag tvungen att ropa något till vår lille son och direkt efter att jag använt rösten så slår det mig att smaken eller förnimmelsen av julkryddor framträder tydligt när jag pratar!
Jag vet inte om detta är något vanligt men jag skall definitivt börja prata mer när jag provar öl!!

Jag tar min sedvanliga klunk och smakar en stund efteråt och här kan jag konstatera att denna julöl känns väldigt behaglig ”på väg ner”, sötman och kryddorna gör att jag ler en bra stund!

Ja… Förväntningarna och förhoppningarna infriades även denna gång och jag kan sluta min ”recension” med att berätta att Nils Oscar Julöl 2011 är en fantastisk julöl som jag gärna skulle avnjuta framför brasan eller som en ”värmare” innan julbordet!
Toppbetyg för denna öl, även om ”There is no santa” är strået vassare.

Nils Oscar Julöl 2011 är såklart en öl i Systembolagets tillfälliga sortiment för vintern 2011. Den kostar 49 riksdaler och 90 öre, levereras i en 50cl butelj och har en alkoholhalt på 7,7%


1 kommentar »

  1. Håller helt med dig. Detta är en grym julöl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *