RSS Feed

North Coast Brewing Co: Old Stock Ale

augusti 24, 2012 by martin

Inför Augustisläppet på bolaget så sammanfattade Beersweden de kommande ölen i det tillfälliga sortimentet väldigt bra och på rekommendation från Darren så åkte jag plikttroget till min lokala butik och spenderade pengar.
En av ölen som Mr Packman varmt rekommenderade var Old Stock Ale från North Coast Brewing Co – han offrade en tredjedel av ett långt blogginlägg till att prisa den här Barley-wine ölen från Kalifornien så det bara måste ju vara bra eller?
Ett Barley-wine öl är ju på gränsen till vin (det kanske är därför det heter som det heter?) och har en alkoholstyrka som motsvarar ett sött men försiktigt Riesling vin.
Till skillnad från vinet nämnt ovan så skall detta öl inte hällas i vasken utan njutas av i fulla drag och gärna lagras några månader (eller till och med år!) – jag löd rådet och köpte tre flaskor för 43,30:- styck.
Min tanke nu är att smaka en flaska på en gång, smaka en flaska efter någon månad och sedan ta den sista efter c:a ett år – självklart skall jag recensera ölen vid samtliga provningar för att se hur den mognar!
Så; utan dröjsmål… den första recensionen…

Skummet är snabbt försvinnande och gyllene gulbrunt till färgen. Jag ser fantastiskt livliga bubblor som kämpar för sin existens trots skummets korta livslängd.
Själva ölet ser ut som ett rött vin i färgen – när jag tittar på nyansen så observerar jag också med glädje ett pärlband av bubblor som färdas långsamt från bottnen upp mot ytan.
Lukten påminner väldigt mycket om druvor eller russin – precis som ett vällagrat vin och jag får mycket alkohollukt ”på näsan”.
Smaken är till en början enormt fruktig med tydliga toner av torkade plommon eller russin – kanske till och med dadlar(?). Jag tycker att ölen är väldigt len och behaglig.
Eftersmaken är lite rökig och bjuder på en del sensationer av kolsyra tillsammans med alkoholen som sätter sig i den främre delen av munnen – nästan så att den känns på läpparna.
När jag smakar vidare så upplever jag fortfarande den sköna fruktiga känslan men nu framträder också ganska starka alkoholtoner som envisas med att stanna kvar på tungan.
I min (denna gång) försiktiga klunk upplever jag ölen som väldigt behaglig – jag får lite smak av torkade plommon och nu känner jag inte ett spår av den höga alkoholhalten (hoppas att det beror på mitt smaksätt och inte det faktum att jag druckit för mycket av denna barley-wine öl).

När man går i gränslandet mellan öl och vin så måste man gå försiktigt fram – gränsen mellan Midgård och Mordor är hårfin – North Coast Brewing Co lyckas dock utmärkt med balansgången och levererar en helt underbar öl… one to rule them all!
Den är förbaskat fin och jag är så glad att jag läste Darren Packmans utlägg om detta mästerverk för den här ölen kommer jag köpa så många jag kan av och det borde du med göra – i alla fall om du har ett öppet sinne för annorlunda, starka öl!
Tycker du dock att Pripps Blå är det bästa som hänt mänskligheten så får jag väl nöja mig med att gratulera att du orkat läsa hela recensionen…
Själv ser jag fram emot ett nytt möte med Old Stock Ale om någon månad. Om det finns några kvar då så kommer jag att köpa samtliga 11,7% 355 ml flaskor som jag ser!

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *