RSS Feed

Påsköl(?): Mohawk Oxymoron Black IPA

mars 20, 2012 by martin

I hyllan bland påskölen hittade jag också Wicked Wines Mohawk Oxymoron Black IPA – jag vet inte om man klassar denna som en påsköl eller om den egentligen är en del av det ”vanliga” tillfälliga sortimentet för Mars.
När det kommer till Mohawkölen så har jag alltid uppskattat kvaliteten som levereras i dessa flaskor med sin svulstiga tribala logotyp, även om jag inte alltid har höjt smaksensationerna till höjderna.
Finns det en ny Mohawk i hyllan så vill jag smaka den!
Nu till frågan: Oxymoron, självmotsägelse i en flaska lagom till återuppståndelsens högtid – är detta en mörk, ljus ale eller en levande död?

Mohawk Oxymoron Black IPA är full av roliga självmotsägelser – den första finner man ju såklart i namnet; en svart India Pale Ale! Nästa självmotsägelse upptäcker jag när jag häller upp ölen i mitt glas.
Skummet börjar med att se bräckligt ut – den colafärgade kronan ligger först som en tunn hinna över den nattsvarta alen men reser sig sedan till en stolt, kompakt krona på dryga centimetern.
Lukten påminner om en mörk lager med en kraftig och mustig rostad maltkaraktär. Någonstans tycker jag mig känna något kola-aktigt, kanske knäck eller sirap.
Första smakningen bjuder återigen på den där rostade malttonen och kompletteras med en medelstark beska som försvinner på väg ned i halsen. Beskan återuppstår dock efter en stund och stannar försiktigt kvar i gommen.
En andra mun ger en lite stum men ändå mer påtaglig humlebeska, på väg ner i magen anar jag en metallisk känsla och sedan kommer jag att tänka på frukostmackor – fråga mig inte varför!
En klunk av ölen ger endast en väldigt snäll och återhållsam beska följt av lite brända toner.

Jag älskar ju Amarillohumlens karaktär och måste därför erkänna att jag blev en smula besviken på Oxymorons smakutbud – jag hade gärna sett att min favorithumle fått spela första violin här. Samtidigt är jag förundrad och glatt förvånad över den här IPAns mångsidighet och självmotsägelser – det finns ett geni bakom det här receptet som har glimten i ögat och inte drar sig för att ta ut svängarna lite!
Den sista självmotsägelsen som Oxymoron förmedlar är sin karaktär; det är en mörk IPA som är som en porter som är som en mörk lager. Den har en tyngd och ett mörker som gör att dess 7,5% alkoholhalt fullständigt försvinner i blandningen – livsfarligt och underbart!

Mohawk Oxymoron Black IPA finns i Systembolagets tillfälliga sortiment, 33cl av denna lömska 7,5% IPA kostar 25,80:-

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *