RSS Feed

Påsköl – must eller sting?

april 19, 2011 by martin

Det här är det första blogginlägget som tar upp ämnet öl – något som gör denna skribent varm om hjärtat!

Nu stundar ju påsken och i och med den så gör också en del speciella, intressanta och (i en del fall) helt misslyckande säsongsöl entre på systembolaget.

Jag ska väl direkt frångå vårt uttalande om att inte vara pretentiösa med att säga att jag faktiskt aktivt har undvikit att över huvud taget smaka påskölen från våra svenska ”öljättar” eftersom de oftast bara ger mig en känsla av besvikelse.

De fem öl jag har provat inför påsken är (Systembolagets nummer inom parentes):

  1. Mohawk Red Easter 5,6% (1361) 28:-
  2. Mohawk Black IPA Easter edition 7,9% (1320) 30,60:-
  3. Nils Oscar Kalaspåsköl 5,6% (1393) 19,50:-
  4. Fuller’s Golden Pride 8,5% (1555) 17,90:-
  5. Mohawk vs Amarillo 5,5% (1415) 29,90:-

Kort och gott kan jag säga att i min värld så finns det tre tydliga vinnare och de av er som är ölkännare och riktiga konnesörer när det gäller öl och humle så kommer nog min lista fylla er med förvåning och eftertanke!

Nummer tre är en riktigt mustig ale från standardsortimentet som min käre bror faktiskt rekommenderade mig förra veckan:

Fuller’s Golden Pride!
Detta är en ale som passar mig som handsken när klockan närmar sig elva, halv tolv. Tänk er en klassisk påskafton (innan den globala uppvärmningen): barnen sover äntligen och det är bara du och svärfar (eller pappa) som fortfarande är vakna. Båda två är lite frusna eftersom ni har varit ute med barnen (eller barnbarnen) och tittat på fyrverkerier under kvällen. Dagen har bjudit på matfrossa med äggätar-tävling, pajer, korvar, omeletter och prinskorv – ja, i princip så pass mycket mat som en människa klarar av en vanlig påsk. Ni sitter framför en öppen eld för att värma er när svärfar (eller pappa) reser sig ur sin knarrande fåtölj och säger att han ska hämta något som han tänkt bjuda på hela dagen men som han har glömt.
Han kommer tillbaks med en liten flaska ale som är sval men ändå inte kall – innehållet häller han upp i två konjaksglas.
Sötman slår dig nog först men den är inte så påtaglig som första antydan kan vara utan den försvinner ganska fort och ersätts ganska snart med en känsla av…mat…eller nej – egentligen smaken av mat! Nu menar jag inte att du som läsare ska känna illamående utan tanken jag har när jag skriver ”smaken av mat” är faktiskt helt och hållet positiv även om du efter påskmaten är proppmätt och illamående av all mat!
Se den här ölen som ”The best of…” sen kan jag tycka att det spelar mindre roll om det är påsk- eller jul-mat som vi pratar om – det är mer känslan som kommer fram hos mig som person.

Nummer två är nog också en överraskning för många av er eftersom det inte heller är ett uttalat påsköl.

Mohawk vs Amarillo

Det här är en 100% fantastisk öl och anledningen till att jag vill ta upp den som en påsköl är helt enkelt vädret!

Jag kan inte för mitt liv förstå hur sjutton Wicked Wine och Sigtuna Brygghus lyckats pricka så rätt rent årstids- och väder-mässigt.

Den här ölen är ren och skär vårkärlek! Jag kan inte tänka mig någon annan dryck som på ett så raffinerat och kravlöst kärleksfullt sätt lekt med mina vårkänslor som denna ale. Jag gav faktiskt min chef en flaska på en fredag för några veckor sedan och på kvällen kom ett sms som innehöll ett enda ord: ”Mums”. Jag frågade om han tyckte om den och han svarade återigen med ett enda ord: ”Kärlek”. Säga vad man vill om chefer men när de kan uttrycka sig på ett så enkelt och träffande sätt så måste man nog skatta sig lycklig!

Jag kan avsluta den här mikro-recensionen av Mohawk vs Amarillo med en förhoppning om att du köpt en av de få kvarstående exemplaren och att du till påsken hittar en varm del i trädgården eller på balkongen där du innan frossandet kan njuta av den här fantastiska ölen.
Återigen: KÄRLEK!

Så till årets bästa påsköl:

Nils Oscar Kalaspåsköl

Jag tycker att det är underbart att Nils Oscar kallar sin ale för just påsköl för det är precis vad min första tanke är när jag tar första klunken:
”Gud vad gott! En ale som smakar som en öl!”
Som ni kommer att märka så är jag en ”lagermänniska”, jag älskar lageröl men är otroligt intresserad av komplexiteten och smaksensationerna som en ale kan erbjuda – men ibland tar humlesensationerna mig till ställen som jag inte upskattar särskilt mycket.
Nils Oscar Kalaspåsköl har allt jag vill ha av en högtidsöl egentligen; den är mustig på ett försiktigt sätt, humlen finns där men Amarillon bidrar mer till sensationen snarare än att försöka dominera den. Där finns en sällsynt rund, god smak som är kompletterande och försiktig och som jag tror passar till det mesta som serveras till påskmiddagen!
Vi kommer att göra helstekt anka till påsk och jag tänker definitivt dricka flertalet kalaspåsköl under tiden vi njuter av påskmiddagen!

Så till den ölen som verkligen inte platsade:

Mohawk Red Easter

Sigtuna brygghus tillsammans med Wicked Wine kan faktiskt skapa magi och ofta så gör de det!
Med den här ölen så hittar jag tyvärr ingen magi, jag ser inte att någon har tittat länge i någon brygdbok gömd långt inne i Hogwart’s källare.
Det enda jag känner när jag dricker den här ölen (eller denna ale) är något extremt. Nu hör det ju till historien att jag inte är ett stort ”fan” av ale men jag försöker verkligen att lära mig uppskatta denna ”äkta” öl. Mohawk Red Easter ger mig tyvärr bara lektionen att ale kan vara humlestark – väldigt humlestark! Visst, svensk påskmat må vara fet och det kan behövas något som biter av ”fettkänslan” men jag måste erkänna att jag hade lite mer förhoppningar när det kommet till Mohawk-ölens intågande i påsksortimentet.
Som ”en vanlig människa” kan jag bara säga till er andra ”vanliga människor” att detta kanske inte är ölen för er, speciellt om ni inte tycker om bitande humlebeska. Jag gjorde själv misstaget att inmundiga den sista skvätten av Mohawk Red Easter innan jag gick till sängs och jag skojar inte när jag säger att jag vaknade upp 8 timmar senare med samma beska humlesmak i munnen – inte trevligt.
Som jag sagt innan; Sigtuna brygghus kan skapa magisk öl om de får utrymme men tyvärr så tror jag att varumärket Mohawk har gjort att de fått backa när det gäller deras egna blandningar och konstellationer av humle och malt till förmån för den kommande jätten Mohawk.

 


3 Comments »

  1. […] känsla av dialog! Vad jag menar är precis samma sak som jag skrev om när jag recenserade Fuller’s Golden Pride – det här är en intellektuell pratöl, perfekt för två nära vänner att dela när man […]

  2. […] en tidigare recension så gav jag ju Fuller’s Golden Pride toppbetyg för att vara det bästa påskölet. Nu kom också Fuller’s Old Winter ale lagom till julölsäsongen i år och det tillfället […]

  3. […] Förra påsken så smakade jag Nils Oscars kalaspåsköl och tyckte att den var allt jag vill ha av en högtidsöl. Självklart blev det ett ville jag smaka den igen så samma öl fast en årgång senare hamnade helt naturligt i kassen! Jag tror att detta årets påsk kommer att innehålla betydligt färre kalaspåsköl än förra året dock… Om ni orkar läsa vidare så skall ni få veta varför… […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *