RSS Feed

Påsköl: Sigtuna Easter IPA

mars 19, 2012 by martin

Så är det dags för Sigtuna brygghus andra tillskott till påskölsfamiljen anno 2012.
Storebror har en grön tupp på etiketten och levereras i den numera klassiska glasflaskan.
En IPA ska ju bita ordentligt och om jag får bestämma så skall den vara fruktig och fräsch – jag måste redan nu få berätta att Sigtunas Påsk IPA lever upp till alla mina föroppningar…

 Redan när jag häller upp ölen i glaset så blir jag glatt överraskad – jag möts av ett väldigt potent skum som nästan är övervilligt till att skumma i glaset. Skummet är nästan helt vitt och drycken som gömmer sig under täcket av skum är mycket ljusare än någon påsköl jag provat – skönt att slippa skriva rödbrunt igen!
Förväntansfullt stoppar jag näsan i glaset och möts omedelbart av en genomträngande doft av citrus eller citrusblomma och något som jag innerligt hoppas är den typiska fruktigheten och blommigheten av Amarillohumle. Jag anar en sötma i lukten som kan vara antingen honung eller sirap(?).
En första försiktig smak välsignar mina smaklökar med en rund citrussmak som har något smörigt i sig. Jag känner en ganska skarp beska som när jag sväljer byts ut mot en genomträngande blommighet och en kvardröjande tunn, snäll humlekänsla.
Dags för en större mun IPA!
Nu framträder humlen starkare och jag får också en sval sensation i munnnen. Beskan är nu bättre definierad, håller i sig längre – den klamrar sig faktiskt fast på sidorna av tungan ett bra tag!
Sigtuna Brygghus skriver att den här brygden har en markerad beska och jag håller med – jag skulle till och med vilja gå steget längre och kalla den mästerligt fokuserad!
Min sedvanliga, burdusa klunk skänker mig klara Amarillotoner som jag verkligen uppskattar – eller älskar till och med!
Beskan sticker inte i munnen nu utan dröjer snällt kvar en liten stund långt bak i munnen.

Sammanfattningen blir att det här är en fantastisk IPA som definitivt ska hålla sin lillebror i handen under hela påskmiddagen. Lillebror Easter Ale får showa loss under serveringen av kallrätterna och kanske en stund in på huvudrätterna medan Easter IPA kan ta sin självklara plats under de mer matiga partierna, ända tills kaffet serveras!
Med dessa två bröder på bordet blir påskmiddagen en given succé!

Sigtuna Easter IPA finner du i det tillfälliga sortimentet. 50 cl av det här 7,0 procentiga  underverket kostar 31,50:-
Köp den nu, efter påsk är det försent!

 


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *