RSS Feed

Qvänum Mat&Malt: Havre Ale

maj 29, 2012 by martin

Så till den sista recensionen av min första besällningsbatch från Systembolaget!
Den här gången är det jokern i min beställning som jag provar – en havre ale från ett bryggeri som jag inte ens kände till innan bolaget startade sin e-beställningstjänst!
Förbered er på en extremt läskande dryck som passar lika bra till varma sommardagar som till det festliga midsommarlångbordet. Varning för vinglighet utfärdas dock!

Jag vet redan innan jag häller upp denna ale att det är en oiltrerad, grumlig öl som inte kommer ge mycket till skum – etiketten avslöjar det från början. Mycket riktigt så möts jag av en grumlig dryck som bär en väldigt tunn krona, ungefär som på en lättöl på lunchrestaurangen. I övrigt så är denna ale ljust guldgul till färgen och av någon anledning så kommer jag att tänka på hemmagjord äppelsaft när jag betraktar den härliga drycken.
Lukten är ganska syrlig, lite maltig och bär en ciderjäst ton med smörkola långt borta i fjärran.
Den första avsmakningen dukar stolt fram sötma, syrlighet med lite citruston och jäst karaktär på sitt läskande långbord. När jag sitter där och funderar över smaker så tycker jag minsann att karaktären påminner lite grann om mjöd!
Eftersmaken biter lite med äppelskal i kinderna och redan nu känner jag att den här brygden är lite farlig – den är på 8% men jag känner absolut ingenting av alkoholstyrkan!
En större mun frambringar en tillbakahållen maltsmak med en aning honungssötma och ytterst lite smak av jäst. Syrligheten som har varit med hela tiden på smakresan framträder tydligare nu och gör att jag finner alen fantastiskt läskande.
Som eftersmak känner jag svalka och lite torrhet i kinderna.
När jag tar min sedvanliga klunk så slås jag omedelbart av en déjà vu känsla – det här smakar ju som kvass, en dryck som mina föräldrar gjort sedan jag var barn!
Återigen kommer känslor av sötma, syrlighet och svalka som blandas sådär perfekt med smak av honung, malt och kanske en liten äppelskrutt?

Havre Ale är grymt läskande! Jag varnar er dock redan nu eftersom den känns som 2,25% men i verkligheten är 8% vilket gör den till en riktig ”smooth criminal” – läskande och mjuk men samtidigt lite farlig.
Qvänums Havre Ale fungerar bra som bål, måltidsdryck eller bara en balkongsvalkare – i samtliga fall dock med en lustig eftereffekt när du reser på dig.
Effekten till trots; det här är en underbar ale som är lättdrucken och god som få – kanske skall den avnjutas i måttlighet och kanske är det därför som Qvänum Mat & Malt har använt sig av en återförslutningsbar patentflaska?

Fantastisk, underbar och intressant är i alla fall Qvänum Mat & Malts Havre Ale och om jag hade använt mig av betyg i mina recensioner så hade den fått toppbetyg! Den finns i Systembolagets e-beställningssortiment och kostar 38 riksdaler för en halvliter – bunkra upp inför sommaren men var försiktig så du inte trillar!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *