RSS Feed

Raven black IPA

maj 11, 2012 by martin

Av någon anledning så blir jag alltid lockad när jag ser en mörk öl! Många av mina absoluta favoriter är ju mörka öl eller ale; Black October är en, Zetigeist är en, Mohawk Oxymoron Black IPA är en annan. Det finns något speciellt med den där tonen av rikligt rostad malt som tilltalar mig utöver det vanliga. Självklart kunde jag inte motstå den här svarta IPAn med lovorden ”Innovation, passion, knowledge” skrivna på etiketten men frågan jag ställer mig är om den här drycken liknar den ”intelligenta” fågel som den är döpt efter eller om det bara är den vanliga kråksången…

När ölen är upphälld i glaset så ägnar jag en stund till att låta mitt första sinne njuta av den här vackra brygden som bjuder en ramsvart kropp som går i toner av en riktigt mörk Cola när jag håller upp den mot ljuset. Kronan på verket är väldigt tjock och kompakt – färgen påminner här också om Cola men hjärnan tänker inte på det utan skickar härliga maltvibbar istället!

Lukten av den här potenta, 6,6% IPAn gör mig härligt förhoppningsfull för här luktar det äkta IPA: blommighet, humle och attityd skrivs med bläck, rätt på näsan!

Thornbridges svarta IPA ger klara humletoner i smaken men saknar tyvärr den där blommigheten som jag älskar och numera förväntar mig från en India Pale Ale – är det månne för att det är en mörk IPA?
Beskan är i alla fall riktigt kämparglad och kämpar sig uthålligt kvar på sidorna av tungan.
Jag lyckas hitta större mustighet och brödighet när jag smakar en större mun men jag har av någon anledning svårt att hitta vare sig den tropiska frukten eller lakritsen som Systembolaget skriver om.
När jag tar en vanlig ”bond-klunk” så slås jag återigen av ölens förmåga att vara mångsidig! Raven black IPA förvånar nu genom att vara snäll och enkel, vilket borde tilltala även de som känner sig som nybörjare inom ölupplevelser.

När jag ska sammanfatta den här brygden från det 7 år unga bryggeriet som ligger mitt emellan Manchester och Nottingham så måste jag börja med att berömma dem för deras underbara färg. Den där Colafärgade, på gränsen till kolsvarta nyansen, gör att det vattnas i munnen på mig bara jag tittar på glaset.  I övrigt så blir betyget tyvärr medelmåttigt – Raven black IPA är lika intressant som en korp; man tittar när man ser den men sen glömmer man bort den…det finns ju så många andra fåglar!

Raven Black IPA innehåller 6,6% alkohol, serveras i en 50 cl flaska och kostar 49,50:- Den är en del av Systembolagets tillfälliga sortiment. Kraa, kraa, kraa!


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *