RSS Feed

Referens: Februariöl 2013

januari 22, 2013 by martin

Hard@workJag beslutade mig ganska snabbt efter ölprovningen idag att jag skulle göra två blogginlägg där detta referensinlägg i princip är mina anteckningar gällande samtliga 15 öl. Anledningen till beslutet är att jag gärna vill dela med mig av smakupplevelserna även om det i vissa fall är något korta beskrivningar av ölen men också för att du skall kunna använda den som inköpslista om du känner att du har samma smak för öl som jag.
Håll till godo och…håll i plånboken!
Länkar till Systembolagets websida kommer när deras produktsidor är aktiverade!

Corne du Diable India Pale Ale (11042)
Bryggeri: Brasserie Dieu du Ciel (Kanada)
Volym: 341ml
Alkohol: 6,4%
Pris: 39,90:-
Halvklar ljust gulbrun dryck med snabbt försvinnande skum som är vitt med gula inslag.
I lukten känner jag att det här är en öl som kommer att förvåna mig – jag vet ännu inte ifall det är bra eller dåligt men den jäst- och malt-stinna lukten levererar tunga toner som även bjuder på ett uns av russin och/eller dadlar?
Smaken har en total frånvaro av fräscha humlesorter och bjuder istället på en mustig och fruktig upplevelse som ställer min uppfattning om IPA på sin spets.
Eftersmaken är lite friskare och i kinderna sitter beskan envist kvar en bra stund.
Ledsen Kanada men hos mig så får ni inte mer än en 4 – jag tycker att en IPA ska vara betydligt friskare…
Vuur & Vlam IPA (11056)
Bryggeri:Brouwerij De Molen (Holland)
Volym: 33cl
Alkohol: 6,2%
Pris: 26,90:-
Grumlig ljusbrun/gul vätska med bra skum som försvinner efter ett tag.
Maltig lukt, inte så blommig och kraftig som jag trott för en IPA. Lite spritig i doften men annars förvånansvärt mild och på gränsen till smörig.
En smula jäst, lite söt och karamellig smak med en kort, besk avslutning.
Eftersmaken efter ett tag blir nästan åt det barriga hållet med lite inslag av vete?
Fortsatt avsmakning ger tydligare jästkaraktär.
Inte min stil av IPA men ändå en intressant upplevelse – kan det vara så att Holländarna är mer sparsamma med humlen eller har De Molen helt enkelt valt en snällare sort? Jag tycker konstellationen av humle är lite lustig, speciellt som jag ser att de använt både Cascade och Amarillo sent i koket – borde vara friskare?
5/10

2011 Stroud Maris Otter Vintage Ale (11712)
Bryggeri: Stroud Brewery (Storbritannien)
Volym: 33cl
Alkohol: 7,5%
Pris: 35,90:-
Gyllengult brun, något grumlig dryck med sediment på bottnen (tog visserligen nästan det sista ur flaskan). Väldigt sparsamt skum som endast lämnar några få, medelstora bubblor i glaset.
Lukten är väldigt annorlunda för en ale och skickar näsan på en resa ut i vitvinslandet där den landar på gränsen till vinäger. Friskt är det i alla fall!
Smaken är till en början dominant av jäst och malt och det är väl där den stannar.
När jag svalt (oh, nej här spottas inte i onödan) så känner jag en varm smak som är lite metallisk och i eftersmaken anar jag faktiskt lite ost (eller något annat krämigt)!
Försöker flera gånger få fram smakerna men fastnar tyvärr vid malt, jäst och en smula karamell så jag antar att det var så Stroud Brewery tänkte sig?
En 5 är den värd i alla fall för den känns genomgående varm, gemytlig och mysig på något sätt.

Wake up dead Imperial Stout (11720)
Bryggeri: Left Hand Brewing Co (USA)
Volym: 63cl
Alkohol: 10,2%
Pris: 77,30:-
Left Hand har här hällt upp en mörkt brunröd dryck som har små kolonier av mikroskopiska bubblor levande i havet av Imperial Stout. Ett relativt tunt, ljusbrunt skum försvinner hastigt som ett mörkt moln i oväder och lämnar mig med en svag lukt av kaffe, lite torkad frukt och malt.
Smaken ganska intetsägande och bär en märklig, kärv beska redan i munnen.
Den värmer gott men det finns något i namnet som kanske återspeglar sig i smaken och hos mig faller den här inte alls i smaken tyvärr. Lefthand själva säger att denna stout har legat i dvala i deras källare i fyra månader. De fortsätter beskrivandet med att den har en jordig karaktär med tydliga toner av örter och jag kan hålla med även om jag inte uppskattar dessa smaker till fullo.
Jag känner inte mycket andra smaker här utan det som dominerar är den där konstiga beskan som känns torr och instängd på något vis.
Ledsen men den här vet jag inte vem jag skulle rekommendera till – möjligtvis någon som gillar dödskallar på flaskan.
5/10

2012 Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Wet Hop Ale (11428)
Bryggeri: Sierra Nevada Brewing (USA)
Volym: 71cl
Alkohol: 6,7%
Pris: 89:-
Halvklar, ljust, gyllenbrun vätska med ett gulaktigt, ljust skum av varierande stora bubblor.
Luktar något som jag inte kan riktigt identifiera – är det blött hö eller är det månne färsk, våt humle?
Lukten bjuder annars på en robust maltbas, toppad med en försiktig arom av jäst och alkohol.
Ölen smakar färskt på något sätt – inte fräscht som man skulle kunna tro, utan mer åt spannmålshållet där det är det mustiga och fuktiga som dominerar.
Beskan stannar i munnen men försvinner på väg ner och lämnar kvar den där ”höiga” känslan.
Efter ett bra tag känner jag en friskare smak som nästan påminner om druvskal.
Ambivalent om den här – jag måste nog köpa några flaskor för att bild mig en stillsammare uppfattning, den kanske är fantastisk, den kanske är OK, kanske mår den bättre av att lagras?
Just nu en sexa med en önskan om fortsatt bekantskap.

Omnipollo Nebuchadnezzar (11043)
Bryggeri: Omnipollo
Volym: 33cl
Alkohol: 8,5%
Pris: 39,90:-
Grumlig mörkgul vätska där sidorna släpper igenom en smula klarhet. Ett relativt högt skum med en myriad av små, små bubblor – ser jättemysigt och trångt ut!
Luktar underbart av söt, frisk citrus (kanske lite grapefruit?) och någonstans finns en relativt klar ton av något lakritsaktigt? Nebuchadnezzar skäms inte för sina 8,5% utan stoltserar ganska stort med dem redan i luktstadiet…
Smaken bjuder på en något fadd upplevelse – en stum beska som tillhör en humlesort som jag ännu inte kommit överens med. Humlen retar mig till en början med beskan från en Amarillo eller en Cascade men vänder sedan ryggen totalt och levererar istället en smörig upplevelse med ganska tydliga karamelltoner.
Eftersmaken är dock fantastisk – här finns en fin citruskaraktär kvar och backas upp av en bra beska som stannar kvar.
Jag duckar bakom skydd och ger Omnipollo’s högt prisade dubbel-IPA 6/10. Inte riktigt min stil…

Nils Oscar Celebration Ale (10047)
Bryggeri: Nils Oscar Company (Sverige)
Volym: 33cl
Alkohol: 9,4%
Pris: 43,70:-
Här har vi en mörkare gyllene öl som nästan lutar åt koppar i färgschemat – skummet känns som att det flyter en bit ovanpå den klara drycken och bjuder på ganska stora bubblor som lutar åt det vita hållet.
En ljuvlig lukt av ordentligt smörig karamell möter näsan när jag stoppar den i glaset och om näsan får bestämma så blir detta en riktigt trevlig upplevelse!
Smaken innehåller rejält söta toner av karamellmalten, nästan så att det blir lite för mycket. Alkoholen slår igenom med sin sötma och tungan blir en smula bedövad. I kinderna väntar tålmodigt sötman kvar tillsammans med sin ärkerival beskan.
I den här Celebration ale så saknar jag faktiskt mer humle med citrusbett – jag tror att den hade blivit riktigt fin då men nu får Nils Oscar nöja sig med en blygsam 6:a

2012 Sierra Nevada Celebration Ale (11437)
Bryggeri: Sierra Nevada Brewing (USA)
Volym: 35cl
Alkohol: 6,8%
Pris: 27,90:-
Gyllene orange brygd med lite grumlighet och sediment under ett frodigt täcke av ljust gulbrunt skum.
En skön doft av karamell men mer återhållsam än Nils Oscars namne (beror nog på den lägre alkoholhalten) – annars en mustig doft som innehåller små spår av jäst.
Typisk smak av humlen (kolla) som jag känner igen. Något stum och återhållsam smak som inte direkt får mig att tänka på celebration, utan snarare en hyllning till malt och humle.
Eftersmaken är något gräsig och druvig – riktigt trevlig!
6/10

Smörpundet Porter (11041)
Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri AB (Sverige)
Volym: 25cl
Alkohol: 5,9%
Pris: 25,80:-
Nynäshamn bjuder här en ordentligt mörk dryck som i glasets kanter släpper igenom nyanser av brunrött ljus – skummet är härligt ljusbrunt och försvinner tämligen snabbt för att lämna kvar några vilsna, stora bubblor som går på grund.
Lukten är ordentligt smörig med ordentliga Café au lait toner blandat med lite fin choklad och en smula rökighet.
I munnen är Smörsundet blaskig och tunn, till min stora förvåning. Nyanser av av apelsinchoklad och kaffe smiter igenom men annars inte mycket.
Eftersmaken bär tydliga drag av kaffe och kaffekarameller (de där söta godisarna).
Det finns något friskt i den här konstellationen också men jag kan inte sätta fingret på vad det är – är det en druva som letat sig ner i mitt kaffe eller är det en droppe citron?
Jag hittar inte rätt smak för att beskriva det men jag kan i alla fall sammanfatta den här ölen med att den är lite av en besvikelse för er som gillar tunga porters – däremot kanske den talar bättre till en publik som uppskattar en lättare kaffeupplevelse med fräschet?
6/10

Brewdog Paradox Isle of Arran (11044)
Bryggeri: BrewDog (Skottland)
Volym: 33cl
Alkohol: 15%
Pris: 89,90:-
Brewdog älskar jag ju, det vet säkert alla, och det är sällan de har lyckats med något annat än att entusiasmera mig. Därför är det extra roligt att jag på min första officiella provsmakning hos Systembolaget får denna som sista öl att smaka.
Drycken är förföriskt mörk i glaset och bär tunga toner av brunt och rött, skummet är tunt och jag får snurra hårt i glaset för att få igång det. Jag spiller lite och konstaterar att det ljusbruna skummet stannar kvar lite grann på glaset och seglar långsamt ned.
Lukten är tjock av torkad frukt, alkohol och en försiktig rökighet.
Smaken är söt till en början men blommar sedan ut i en ganska vass och torr druvsmak som gör att jag själv blir lite undrande. Druva och sötma skrivs här på min näsa och jag är inte säker på att jag gillar det.
Eftersmaken är relativt intensiv på tungan och består i något som liknar aska tillsammans med en lustig beska.
Nä, jag har bestämt mig – det här är inte Brewdogs bästa…Tokyo är mycket bättre!
6/10

Solstice d’hiver (11054)
Bryggeri: Brasserie Dieu du Ciel (Kanada)
Volym: 341ml
Alkohol: 10,2%
Pris: 42:-
Här, under det tunna, tunna skummet hittar jag en väldigt grumlig, mörkt rödbrun öl som luktar väldigt mycket druva. Luktsensationerna varierar mellan luktomgångarna men jag identifierar också lite torkade dadlar och så alkohol såklart.
Smaken bär tydliga spår av lakrits och torkad frukt och druvor – eftersmaken är en smula stum och lakritsen stannar kvar tillsammans med en försiktig beska.
Om man gillar brasöl som värmer så är det här ett självklart val – njut den länge och väl!
7/10

2012 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw (11454)
Bryggeri: Brouwerij Het Anker (Belgien)
Volym: 75cl
Alkohol: 11%
Pris: 114,50:-
Ganska tjock skum som bär en beigeliknande färg – under skummet en härligt klar, rödaktig dryck som nästan lutar åt rödvinshållet.
Doften är väldigt frisk, nästan så det bubblar lite i näsan. Lukten påminner lite om något i skogen – kanske lite enbärsbuske blandat med vindruvor?
Mycket söt smak som tar mig med överraskning – känns nästan som saft eller glögg.
Den bär smak av alkohol, järn och sötma nästan åt jordgubbshållet. Ölen är fantastiskt mild, rund och mjuk i munnen.
Eftersmaken är en smula metallisk och saknar helt beska.
Mycket intressant upplevelse och en mycket trevlig öl, sin söta överraskning till trots.
7/10

HY Cuvée (11725)
Bryggeri: Zago (Italien)
Volym: 75cl
Alkohol: 11%
Pris: 179,90:-
Grumlig, mörkt rödbrun dryck som vilar under ett busigt bubbligt täcke av ljust gulbrunt skum.
Lukten påminner nästan om ett mousserande vitt vin och har i bakgrunden en svag vinägerton.
Smaken är överväldigande annorlunda – kraftiga alkoholtoner, mycket druvkaraktär och en stor mustighet som passar alldeles utmärkt i munnen på mig. Känns nästan som ett mustigt dessertvin fast kolsyrat och lagrat på fat.
Här finns det inte tillstymmelse till beska utan allt går i fruktens och fatets tecken.
Eftersmaken levererar som väntat ingen beska utan istället en skön, fruktig avslutning med vinkaraktär.
8/10

2012 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood (11413)
Bryggeri: Brouwerij Het Anker
Volym: 75cl
Alkohol: 10,5%
Pris: 109,50:-
Lätt, ljus och relativt klar öl som bär en vit och tunn krona som spretar lite på glasets kanter.
Lukten är ganska påträngande och luktar ibland rent utav lite kemikalier – känslan i näsan är frisk och syrlig och bär även lite lukt av jäst.
Lagom söt (nu när jag smakat på Blauw) dryck som är mycket mjuk och len i munnen.
Smaken är här mer åt söt citrusfrukt (med betoning på söt) och kvar i munnen stannar jästkänslan kvar en stund tillsammans med lite skumbanan?
En rolig öl som du kan ha för att njuta med ölintresserade vänner – det är inte ofta en söt öl är behaglig på det här friska, fräscha sättet men Het Anker vet ta mig tusan vart skåpet skall stå!
8/10

2012 Goose Island Bourbon County Stout (11752)
Bryggeri: Goose Island Beer Company
Volym: 355ml
Alkohol: 14,9%
Pris: 59,90:-
Tycker mig ana en ordentligt grumlig, kompakt dryck som bär färgerna kolsvart med mörkrött med stolthet. Skummet kan jag helt enkelt inte få till över huvud taget, trots att jag snurrar och skvimpar så att de andra skribenterna sneglar konstigt på mig.
Näsan bjuds en resa som jag anat redan när jag hällde upp den här näst sista prov-ölen. En resa som går i vinets, frukternas och syrlighetens tecken.
Smaken är helt otroligt rolig – för här trängs alkohol med druvor, glass, smörkola och kaffegodis. På Goose Island måste de ha det roligt och jag är övertygad om att det finns ett nöjesfält utan dess like där för det är precis den känslan som jag får när jag smakar på denna stout.
Eftersmaken är som lunken hem från Gröna Lund där man fortfarande är omtumlad men lycklig inombords på något sätt eftersom man fått uppleva något omskakande roligt.
Har du 270:- till över så rekommenderar jag att du rasar iväg till systembolaget och köper 4 flaskor av den här åkturen – du kommer inte att bli besviken och dina smaklökar kommer att ha mycket att prata om, jag lovar!
9/10

3 Comments »

  1. […] lokaler och smaka på intressanta öl – helt gratis! Jag har också publicerat ett inlägg som blir en referens där jag i princip kopierar mina anteckningar, inklusive betygsättning, bolagets artikelnummer och […]

  2. Joel skriver:

    Kul att läsa och kul att träffas! Intressanta iakttagelser överlag. Vi ses! /joel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *