RSS Feed

Julöl: Mikkeller – Santa’s little helper 2012

november 15, 2012 by martin

Idag släpptes julölen och på lunchen hann jag minsann handla lite smått och gott som jag tänkte prova.
Först ut blir en välkammad best, skapad av det danska mirakelbryggeriet Mikkeller; Santa’s little helper.
Det här är en öl som Mikkeller har tillverkat i många, många år och eftersom jag är nyvaken ölentusiast så vet jag inte hur många år som jag missat den i Systembolagets utbud men nu är det på tiden att detta misstag rättas till!

Tomtens lille medhjälpare har en ganska hög mössa på sig som har ett fluff av ljusbrunt, gyllene skum och själva kroppen påminner om en decemberkväll med sin svarta karaktär som bär en försiktig, röd ton.
Drycken luktar fantastiskt mustigt och har tydliga inslag av torkade dadlar eller fikon. Jag känner även härliga julkryddor och en bestämt kraftig ton av alkohol.
Ölen är på hela 9,1% och det är väl därför som jag tänker på glögg när jag tar min första mun för att smaka.
Tungan och kinderna berättar att det här är en öl jag tycker om genom att skicka tydliga smaksignaler av rostad malt och torkad frukt – allt klätt i en härligt len och krämig karaktär. När jag tänker efter så påminner den mycket om de stoutvarianterna jag har lärt mig älska för den har ganska gott om choklad och kaffekaraktär någonstans också.

När jag sväljer så känns den höga alkoholhalten av – det värmer skönt och jag känner att tungan domnar en smula.
Ölen känns friskare när jag inte låter den rulla runt i munnen utan nu lämnar den en mysig, välbefinnande och stillsam känsla.

Det här är en riktigt mysig öl med ett träffande namn. Tomtens medhjälpare är fin, len och god – det är en riktigt kraftig och bra julöl som jag tror passar perfekt kvällen innan julafton när de sista klapparna skall slås in eller varför inte framför brasan efter julklapparna är utdelade.
Santa’s little helper finns i begränsad mängd på Systembolaget – 33cl kostar 29,70:-


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *