RSS Feed

Schneider Weisse: Mein Grünes Tap 4

juli 14, 2012 by martin

Efter den annorlunda upplevelsen med Schneider Weisse Tap 6 så var jag såklart nyfiken på hur deras andra veteöl smakar. Framför allt ville jag nog egentligen smaka en ”vanlig” veteöl så nu har turen kommit till deras Tap 4 som även kallas ”Mein Grünes”.
Mein Grünes betyder ju ”min gröna” på tyska och torde då peka på det faktum att råvarorna är organiskt odlade och det tycker vi ju om.
Frågan är nu hur själva ölen smakar… 

På det visuella planet så är den här ölen verkligen en hit med sitt vita, fluffiga skum med fina bubblor. Drycken är grumlig och färgen är gul åt det röda hållet – nyanserna är lite ljusare på kanterna och blir mer åt det orangea i mitten.
Lukten är väldigt syrlig som förväntat och det doftar friskt och fruktigt med lite flirtar åt lakrits, tjära och rök.
Smaken är väl förlovad (kanske till och med gift) med lukten; den är syrlig och smakar lite som en tjärtablett med ett uns rökighet men såklart i en god uppställning som kittlar smaklökarna. Jag anar fjärran smaker av bröd, apelsinskal(?) och kola.
Eftersmaken är först lite bitter och lämnar smakspår av barrträd för att vid senare klunkar utvecklas till att innehålla vete och en mer dominerande rökighet som stannar kvar ett bra tag.
Först efter en hel del smakande slår det mig att ölen inte alls är speciellt kolsyrad – återigen får jag hänvisa till min barndomsdryck ”Kvass” som är försiktigt kolsyrad av den naturliga jäsprocessen.

Mein Grünes Tap 4 är en mycket lättare öl än ”storebror” Unser Aventius. Ändå märks det uppenbart att de är just bröder för de har definitivt samma smakgener, vilket känns helt rätt.
När jag tänker efter så är jag faktiskt lite förvånad över att den inte är sötare men antagligen är det ett medvetet beslut för att skapa denna lite ”komplexa” veteöl.
Jag ger Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 ett högt medelbetyg – det är inte den bästa veteöl jag smakat men den är definitivt god och läskande! Den finns i Systembolagets ordinarie sortiment och du betalar 21,90:- för en halvliter 6,2% härligt svalkande veteöl.


Inga kommentarer »

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *