RSS Feed

Schneider Weisse Unser Aventinus (TAP 6)

juli 5, 2012 by martin

Veteöl hör ju definitivt sommaren till och den här gången kunde jag inte motstå en av de öl som jag hört recenseras på en av de podcasts som ingår i Beersafari – Schneider Weisse TAP 6!
Tyskarna har ju länge dominerat veteöls-utbudet i det svenska vin- och sprit-monopolet så visst måste man smaka av det också!
Här kommer en annorlunda veteöl som har väldigt mycket karaktär och djup och som förvånar med sina smakupplevelser!

Denna bayerska vete-dubbelbock (som skall vara den absolut äldsta i bayern) överraskar genom att inte alls vara ”weisse” till karaktären utan har en färg som påminner om ”Black orange” eller mörk nyponsoppa i sin härliga grumlighet i glaset.
Skummet är tunt och fint, i det närmaste vitt och det känns nästan lite bräckligt vilket är lite lustigt eftersom det tydligen skall skumma ordentligt och kännas gräddigt. Nåja, jag har inte lärt mig alla olika sätt att hälla upp öl på så jag får väl skylla på det…
Näsan bjuds syrlighet till tusan och malten tränger igenom som sjutton – någonstans känner jag sötma och jag kan inte låta bli att tänka på torkad frukt.
När jag smakar så slås jag först av den relativa avsaknaden av distinkta smaker – jag får nöja mig med att skriva att den till en början känns väldigt len och har en sötsyrlig smak.
I den andra avsmakningen så framträder sötman och syrligheten mycket tydligare och sedan kommer äntligen smaken av rostat (?) vete och sedan mer syrlighet, svalka och tomhet(!) som avslutande eftersmak. Sötman skulle kunna vara som från övermogen banan eller plommon men jag vågar inte säga att den smakar så…

Det här är en underbar, svalkande dubbelbock som passar för en ensam stund i solen eller i skymningen.
Jag vet inte riktigt vad den smakar men den är härligt läskande och god. Låter man smaklökarna vila så kan jag förnimma tuggtobaken Oliver Twist eller lite tjära efter en stund.
Även om Unser Aventius passar bra i ensamhet så rekommenderar jag nog att du avnjuter den i sällskap med någon eftersom syrligheten och sötman annars kanske blir lite för mycket.

Schneider Weisse Unser Aventius bjuder på 8,2% alkohol och serveras lämpligast kall (10-12°C enligt de som vet). En halvliter kostar 24,90:- och finns att inhandlas året runt på Systembolaget.


1 kommentar »

  1. […] Grünes Tap 4 är en mycket lättare öl än “storebror” Unser Aventius. Ändå märks det uppenbart att de är just bröder för de har definitivt samma smakgener, vilket […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *